A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház területén, az osztályt a Mikroszkópos Diagnosztika Kft. üzemelteti. A betegségek első tünete általában valamely panasz. A panaszok hátterének kiderítése diagnosztikus orvosi szakterületek feladata. Ezek között is speciális helyet foglal el a patológia citopatológia oktalanul bár, de kissé ijesztő ősi magyar nevén a kórbonctan kórszövettan sejtdiagnosztika.

A kórszövettani diagnosztika során minden élő egyénből bármely kicsiny vagy nagy műtét során eltávolított anyagot törvény által meghatározott módon értékelni kell. Az ennek nyomán született diagnózis a műtéttel gyógyítható betegségek többségében a további gyógykezelés, betegkövetés, kontrollvizsgálatok alapja. Különösen fontos ez a daganatos és számos gyulladásos betegség esetén. Fontos, hogy egyre kisebb és egyszerűbb kimetszéssel nyert anyagból egyre pontosabb kórismét állapíthassunk meg, így a végleges műtét korszerű, megfelelően és nem kevéssé vagy túlzottan radikális lesz. Modern intézetekben a kis kimetszések aránya emelkedik: intézményünkben az évi mintegy 7000 kórszövettani anyag 26 %-a “megelőző” kis kimetszés. A szövettani anyagok feldolgozásában a szükséges alap, hisztokémiai és immunhisztokémiai módszereket napi rutinként alkalmazzuk. Az emlő, nyálmirigyek vizsgálata részleteit tekintve hazánkban egyedüli módon a nemzetközi magas szintű normáknak megfelelően történik, ami a részletesebb diagnózis birtokában előnyösebb gyógyulási esélyt jelenthet.

A citodiagnosztika szintén kicsiny, fájdalmatlanul nyert anyag megítélése alapján alakít véleményt, lehetővé téve gyors döntés-előkészítést számos betegség gyógyításának kezdetén. Intervenciós radio-patológiai laboratóriumunk a képalkotó diagnosztikával közösen működik egyedüliként az országban. UH, computeres emlővizsgáló célzó berendezés (stereotaxia), CT irányítás mellett végzünk nem tapintható, esetenként 3-5 mm-es (!) elváltozásokból mintavételezést. Eddig mintegy 60.000 citodiagnosztikai vizsgálatot végeztünk el.

Egészséges asszonyok rákszűrésében elengedhetetlen a nőgyógyász által levett kenet mikroszkópos vizsgálata. Ezt évi mintegy 30.000 anyagon végezzük, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő minőségbiztosítás alkalmazásával.

Szomorú, de fontos kötelességünk – ugyancsak az orvosi munka minőségbiztosításában – az orvosi halott-vizsgálat elvégzése. Szakmai megerősítést nyújt a gyógyító orvosnak, indokolt esetben azonban a betegek érdekeinek védelmében akár jogi eljárások kezdeményezéséhez is vezethet. A tisztelettel és kegyelettel elvégzett (halál utáni) orvosi vizsgálat eredménye a halál okának feltárásában bizonyíthatja annak elkerülhetetlenségét is, így a gyászoló hozzátartozók fájdalmát is enyhíti. Olyan fontos adatokkal is szolgál, amelyek az elhunyt környezetében később súlyosabb betegségek megelőzését is lehetővé teszik.

Szolgálatunk szerves része az általunk vizsgált betegek (és szükség esetén hozzátartozóik) őszinte, az igazságot nem titkoló, de megnyugtató tájékoztatása is.

Gyógyító osztály Név Beosztás Szakvizsga
Kórbonctan Dr. Vass László Ph.D. osztályvezető főorvos patológus szakorvos citopatológiai szakorvos
c. egyetemi docens orvostudományok kandidátusa
Kórbonctan Dr. Horváth Ilona főorvos patológus szakorvos citopatológia szakorvos
patológus szakorvos citopatológiai szakorvos
Kórbonctan Dr. Pintér János István szakorvos patológia szakorvosa
Kórbonctan Dr. Pogány Péter Iván szakorvos patológia szakorvosa
Kórbonctan Dr. Kiss-Diófalvi Katalin általános orvos általános orvos