Parkoló

Parkoló üzemeltetése

 

Tájékoztatjuk a betegeket és a látogatókat, hogy 2019. február 18-tól a kórház előtti parkoló használatának díjazási feltételei az alábbiak szerint változnak.

  • Az időkorlátos ingyenes parkolás lehetősége megszűnik.
  • 30 percen belüli parkolás esetén a díj 250,- Ft.
  • 30 percet meghaladó parkolás esetén 500,- Ft/alkalom marad.

2017-ben a pakoló mellett, nem a kórház vagyonkezelésébe tartozó ingatlanon bevásárló központ épült ingyenes parkolási lehetőséggel, ezért a kórházi parkolóba érkező betegek és hozzátartozóik az eddigi parkolási díjrendszert kihasználva előbb behajtanak a kórházi parkolóba, majd a beteg kiszállását követően átállnak a bevásárló központ ingyenes parkolójába. A kórházi parkolót ilyen módon ingyenesen használják, ezért mind a parkolót bérlő és üzemeltető cég, mind a kórház jelentős bevételtől esik el.

A díjkiesés miatt a parkoló fenntartása gazdaságtalanná vált, üzemeltetése a csökkenő bevételekből nem megoldható. A bevételkiesés miatt a jelenlegi feltételek mellett a parkoló üzemeltetője a parkoló útburkolatának megfelelő minőségét sem tudja fenntartani, ezért a díjtételek módosítása vált szükségessé.

A kórház fenntartója a megváltozott feltételekre tekintettel a parkoló használatának díj változását engedélyezte.

 

2019.02.05

 

Dr.Trombitás Zoltán

főigazgató

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________

Előzmények:

Tájékoztatjuk a kórházat felkereső betegeket, látogatókat, hogy 2015-ben a kórház előtti parkoló felújítása, illetve átalakítása megtörtént.
A kivitelezés befejezését követően fizető parkoló létesült.
Várakozási díjak:
• 30 percnél rövidebb várakozás INGYENES
• 30 percen túli várakozás alkalmanként 500.- Ft., a megváltott jegy este 22 óráig érvényes (22 órától reggel 6 óráig a parkolás ingyenes)
• havi bérleti díj 6 000 Ft/hó
A befolyt összeget a parkoló burkolatának javítására, a balesetmentes közlekedés biztosítására, illetve a kamerarendszer és folyamatos felügyelet eredményeként, a járművekkel kapcsolatos bűncselekmények csökkentésére kívánjuk fordítani.
*
A Pest Megyei Flór Ferenc Kórház a parkolójáról megjelent több ponton valótlanságot tartalmazó hírrel és a többekben felmerült kérdések tisztázása érdekében az alábbi közleményt adja: 
Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a parkoló besorolása az ingatlannyilvántartásban közforgalom számára nyitva álló magánút, amelynek tulajdonosa a Magyar Állam. A terület korábban a Pest Megyei Önkormányzat tulajdona volt, amely a kórházak állami tulajdonba kerülésével egy időben került a Magyar Állam tulajdonába illetve a kórház vagyonkezelésébe. Ezzel együtt a kórház mögötti mintegy 13 hektáros erdő vagyonkezelési joga is a kórházhoz került.
Sem a parkolóüzemeltetés, sem az erdőgazdálkodás nem tartozik egy kórház alapfeladatai közé, ezzel kapcsolatban semmilyen finanszírozással nem rendelkezik. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kizárólag a betegellátásra biztosít finanszírozást.
A parkoló fizetőssé tételéről már a kórház a Pest Megyei Önkormányzattal közösen döntött, 2011-ben szerződést is kötöttek, de a szerződéstől az üzemeltető cég elállt. Ameddig tudtuk saját forrásból javítottuk az utakat, de a kátyúk folyamatosan újratermelődtek a fokozott használatbavétel miatt. Felméréseink szerint az itt parkolók fele arra használta a parkolót, hogy letegye az autóját, majd átszálljon a HÉV-re, ugyanis ettől a megállótól lehet a budapesti BKV bérlettel használni a HÉV-et.  Mindemellett rendszeresen érkeztek panaszos és kártérítést kérő levelek, mert az autója a parkolóban levő kátyútól sérült meg. Gyakorlatilag minden nagyobb kórházban régen fizetőssé tették a parkolást (van, ahova be sem lehet menni!), mi ameddig bírtuk elhalasztottuk ezt a számunkra sem könnyű döntést.
A fentiekből fakadóan viszont lépnünk kellett és úgy döntöttünk, hogy mivel forrásunk nincs megpályáztatjuk a parkoló üzemeltetését. A hatályos jogszabályok alapján bárkit megbízhattunk volna a parkoló üzemeletetésével egyszerű árajánlatok alapján, ehelyett a nyilvánosságot és transzparenciát biztosító pályázati eljárást választottuk, amelyet újságban is meghirdettünk. A nyílt pályázati felhívást a Helyi hírekben, amely megjelenik a XVI. és XIV. kerületben valamint Csömörön, Kerepesen, Kistarcsán, Nagytarcsán, Szilasligeten, valamint a honlapunkon tettük közzé.
A pályázati felhívásra két ajánlat érkezett. Ha már arra kényszerülünk, hogy források hiányában nem tudjuk saját magunk a betegeinknek ingyenesen biztosítani a parkolást, úgy azt az idelátogatók részére a legkevésbé megterhelő módot ajánló pályázóval kívánjuk megoldani. Ezért döntöttünk a parkolást igénybe vevők és a kórház számára is kedvezőbb pályázó mellett.  A parkolás első fél órája ingyenes, a mozgássérültek számára a parkolás ingyenes, 22 óra és reggel 5 óra között a parkolás ingyenes, hétvégén a parkolás ingyenes, ezen kívül napi bruttó 500 forintot kell fizetni függetlenül attól, hogy hányszor hajt be a parkolóba és hány órát tartózkodik ott. A bérleti szerződést megkötését a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet jóváhagyását követően kötöttük meg.
A kórház a havi bruttó bevétel 10%-át, de minimum 450.000 forint bérleti díjat kap. Bár a parkoló nem őrzött, ennek ellenére indulásként 8 kamerából álló kamerarendszer került kiépítésre, amelyet folyamatos fejleszteni fognak. Mindezek a bűnmegelőzést és az esetlegesen elkövetett bűncselekmények felderítését segítik.
Megjegyezzük, hogy a Kórházat továbbra is meg lehet közelíteni tömegközlekedéssel, az érvényes tarifákkal, így a BKK, a kistarcsai, illetve a Volánbusz járataival.