27. BETEGTÁJÉKOZTATÓ A marsupialisatio (A Bartholin mirigy tályogjának műtéte)

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, tel: 06 28 507 711, e-mail: obgyn@florhosp.hu

Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila

 

 

27. BETEGTÁJÉKOZTATÓ

 A marsupialisatio

(A Bartholin mirigy tályogjának műtéte)

Tájékoztatjuk Önt, hogy ahhoz, hogy az Önnél tervezett beavatkozást elvégezhessük írásos beleegyezése szükséges. Ez a tájékoztató azért készült, hogy segítse Önt annak megértésében, hogy a műtétnek mi a javallati köre, technikai kivitele, mik a következményei. A beleegyezés aláírása előtt gondosan olvassa el a betegtájékoztatót, és amennyiben kérdése van a beavatkozással kapcsolatban, forduljon a vizsgálatot végző orvoshoz.

 

A beavatkozás célja

A beavatkozás célja a hüvelybemenetnél, a nagyajkak alsó harmadában elhelyezkedő Bartholin – mirigy megnyitása, gyulladt, gennyes bennékének kiürítése.

Az eljárás kapcsán – szükség esetén – egyedi megítélés alapján lehetőség van szövettani vizsgálat kérésére is az eltávolított anyagból.

 

A beavatkozás menete

A beavatkozás rövid vénás altatásban történik, a műtét során nem fog érezni semmit. A szeméremtest fertőtlenítését követően bemetszés történik az érintett oldali nagyajak belső oldalánál, így a mirigy bennéke kiürül. Ezután a tályog üregét fertőtlenítőszerrel átöblítjük. A sebszélek összetapadásának megelőzése érdekében – hogy csökkentsük az esetleges kiújulás lehetőségét – a sebszéleket kiöltjük, esetenként a tályogüregben draint vagy gézcsíkot hagyunk másnapig,

 

A beavatkozás előnye, hátrányai. A beavatkozás elmaradásának esetleges következményei.

A beavatkozás előnye az elváltozás hatékony kezelése, a fájdalom jelentős csillapítása mellett. A műtétet követően egynapos kórházi tartózkodás indokolt, a műtét utáni napon a behelyezett drain vagy gézcsík eltávolítása után történik a hazabocsátás. A behelyezett varratok felszívódóak, eltávolításuk nem szükséges.

A beavatkozás esetlegesen antibiotikus kezeléssel elkerülhető, ám a teljes gyógyulás esélye rendkívül csekély és elhúzódó lehet. Beavatkozás nélkül a gennyes folyamat tovább terjedhet a szeméremtestre és a hüvely mentén más szervekre is, súlyos panaszokat okozva.

 

A beavatkozás lehetséges szövődményei

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a marsupialisationak is lehetnek általános, az altatásból eredő és a műtétre jellemző szövődményei. Fertőzések, vérzés, újabb tályog kialakulása, vérrögképződés ezen beavatkozás után is felléphetnek. A szövődmények gyakorisága azonban az elvégzett műtétek számához viszonyítva csekély.

 

 

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos