17. BETEGTÁJÉKOZTATÓ A petefészekrák műtétéről

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-507-711, e-mail: obgyn@florhosp.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

17. Betegtájékoztató

 A petefészekrák műtétéről

A műtét lényege

A petefészekrák igen nehezen szűrhető, alattomos megbetegedés. Minden petefészekrákos betegnek optimális orvosi ellátása érdekében műtétet javasolunk, annak érdekében, hogy a daganat által (esetleg) érintett szerveket eltávolítsuk. Petefészek rák esetében ez még akkor is fontos, ha nem lehet teljesen eltávolítani a daganatos szöveteket, mert kevés sejt visszamaradásakor a későbbi gyógyszeres kezelés sokkal eredményesebb lehet.

 

A beavatkozás célja

Eltávolítani a beteg petefészkeket, a beteg méhét, az esetleges hasüregi áttéteket. Az elvégzett szövettani vizsgálat alapján az utókezelést is javasolni tudjuk.

 

Hogyan történik a műtét?

A műtét lényege a has megnyitása, melynek során hasi folyadékot küldünk sejtdiagnosztikára (cytológia), eltávolítjuk a petefészkeket a petevezetékekkel és a méhet. Műtét alatt a daganatos petefészekből gyorsszövettani vizsgálatot végeztetünk (fagyasztásos szövettan), hiszen így már műtét alatt diagnosztizálásra kerülhet a feltételezett petefészekrák. Amennyiben nem igazolódik a petefészek rákos elváltozása, úgy a műtétet befejezettnek tekintjük. Ha a petefészekrák szövettanilag igazolt lesz, úgy eltávolításra kerül a nagycseplesz (bélfodor) is, mert a petefészekrák ebbe a hasi szervbe ad legelőször áttétet. Ilyen esetben a has megnyitását meghosszabbítjuk a köldök fölé néhány centiméterrel, hogy hozzáférhető legyen műtétileg a nagycseplesz. Amennyiben a hasüregben daganatos áttéteket találunk, igyekszünk ezeket eltávolítani a hasfalról, a hashártyáról, a belekről (cytoreductio). Az esetleges daganatos hasfolyadékot, melyet a petefészekrák és a daganatosan beszűrt nagycseplesz termelhet (ascites) eltávolítjuk.

 

A műtét kockázatai és szövődményei:

Sérülhet a hólyag, a vesevezeték, a vastagbél, vérzés lehet, illetve vérrögösödés (thrombózis). Ezek elkerülése végett a műtét előtt a betegnek vért biztosítunk, úgynevezett bélelőkészítést végzünk (kiürítjük a beleit), ha esetleg bélszövődmény keletkezne, ezt el tudjuk látni.

Abban az esetben, ha a beteg idős, több betegsége van és csak rövid altatás lehetséges, nagyon fontos, hogy szövettani vizsgálat miatt szövetmintát vegyünk a hasüregből, ilyenkor kisebb hasmegnyitással végezzük a szövetminta vételt. Csak szövettani diagnózis birtokában lehet az utókezelést elvégezni (cytostatikus kezelés).

 

Alternatív kezelési módok

Ennek a műtétnek jelenleg nincs alternatívája. A műtét és a gyógyszeres kezelések (kemoterápia, hormonterápia) együttesen sikeresek. A sugárkezelés általában nem hatékony.

 

A műtét elmaradásából adódó hátrányok

A műtét elmaradása esetén a daganat növekedése várható, mely közeli és távoli daganatos áttéteket okozhat.

 

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos