Az osztály adatai

Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila
Főnővér: Miklósi-Schweitzer Viktória
Telefon(osztályos iroda): 06-28-507-711
Ambulancia tel. (időpontkérés H-P 9-13 között): 06-28-507-651
E-mail cím: obgyn@florhosp.hu
OEP kód: 130910401
Szakma: 0405 szülészet
0406 nőgyógyászat
Progresszivitási szint: 2 szülészet
1,2 nőgyógyászat
Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály –
ELLÁTANDÓ – OSZTÁLYHOZ TARTOZÓ – TELEPÜLÉSEK

Rólunk:

AZ OSZTÁLY ELHELYEZKEDÉSE: Az „A” épület V. emeletén található.

Szülészeti és terhespathológiai ágyszám: 44 ágy

Nőgyógyászati ágyszám: 10 ágy

Szülészeti és Terhespathológiai osztály, Szülőszoba Osztályrészlegünk 44 ággyal felszerelt.

Évi 1600-at meghaladó szülésszám alapján szülészetünk nagy forgalmú osztálynak számít az országos adatokhoz viszonyítva. A császármetszés gyakorisága kevesebb, mint 33%.

2016-ban osztályunk elnyerte a Bababarát Kórház címet. Olyan újszülött ellátási és szoptatási gyakorlatot követünk, mely lehetőséget nyújt az édesanyák számára, hogy újszülöttjüket kizárólag szoptatással táplálják.

A közelmúltban felújított 4 ágyas kórtermek mellett 2 ágyas hotel szobák és 1 ágyas családi szobák kerültek kialakításra, melyekhez saját fürdőszoba, hűtő, mikrohullámú sütő, LCD tévé. A kórtermekben babafürdetésre van lehetőség.

Kórtermeinkben – az intimitás megőrzése miatt – kérjük, ne tartózkodjanak látogatók, látogatásra a folyosó elején kialakított étkező részen van lehetőségük.

Osztályunkon 24 órás rooming-in rendszer működik, ami azt jelenti, hogy a megszületést követően baba és mama egy kórteremben kerülnek elhelyezésre – ez alól kivétel, ha az újszülött megfigyelést, vagy orvosi kezelést igényel. A rooming-in rendszer baba és mama számára egyaránt előnyt jelent, hiszen az anya közelsége, a rendszeres bőrkontaktus az újszülöttben biztonságérzetet alakít ki, és megnyugtató hatású. A kismamák igény szerint szoptathatják gyermeküket, megismerkedhetnek

az újszülött ellátásával, és szükség esetén a közelben lévő szakemberektől segítséget kérhetnek felmerülő problémáik megoldásához, így magabiztosabban léphetnek ki a kórház falai közül.

Bababarát kórház cím átadási ünnepség :  https://youtu.be/zTztIQJ0-4Y

Terhespathológia osztályunk lehetőséget teremt a fenyegető koraszülés, terhességi cukorbetegség (gestatios diabetes) és terhességi magasvérnyomás, toxaemia diagnosztizálására és kezelésére.

A szülőszobán ugyancsak igyekszünk megőrizni a szülés intimitását, ezért három teljesen elkülönített, hangulatos helyiség került kialakításra, ahol a szülések meghitten, nyugodt körülmények között történhetnek. Ezen kívül még egy felvételi helyiség, egy vajúdó helyiség, valamint színvonalas öltöző és mellékhelyiségek szolgálják a szülőpárok kényelmét.

A szülőszobákat és a vajúdót modern, emelhető és lábtartóval átalakítható szülőágyakkal szereltük fel.

Nálunk több alternatív vajúdási mód közül választhatnak a kismamák: sétálhatnak, lehet labdán vajúdni, vagy akár szülőszéken szülni. Kiemelendő – és szülőszobánk sajátossága -, hogy mindhárom helyiségben helyet kapott egy-egy sarokkád, így van lehetőség a vízben vajúdásra és vízben szülésre is.

Szülőszobánkon biztosítjuk az együttszülés lehetőségét. Minden vajúdó kismamával egy hozzátartozó végig élheti a születés élményét. A hozzátartozó ( férj, nagymama, barátnő ) jelenléte folyamatos biztonságérzetet nyújt az édesanyának, de fizikálisan is segíti őt a vajúdás és szülés folyamán.

Maximálisan támogatjuk az édesanyákat az anyatejes táplálásban.  Ennek egyik alapja, hogy szülés után a családoknak biztosítjuk az „aranyórát”. Ennek során az újszülöttet megszületését követően édesanyja mellkasára helyezzük, ilyenkor a kisbaba megpihenhet, ellazulhat édesanyja hasán, bőr-bőr kontaktusban.  Ami azt jelenti, hogy az anya és a baba bőre érintkezik egymással.  Meleg takaróval betakarjuk az újszülöttet, alulról pedig az édesanya teste melegíti. Az első órában nem háborgatjuk az újszülöttet, fontos időszak ez a babának és a szülőpárnak egyaránt. Az édesanya mellkasán történő elhelyezés számos előnyt biztosít számukra.  Többek között segíti a kötődés kialakulását, az egymásra hangolódás megkezdését, az anya hamarabb megtanulja felismerni kisbabája jelzéseit. A hatékony szopás készség megalapozása hosszú távon vezet sikeres szoptatáshoz.

Előre szervezett módon lehetőség van az epidurális fájdalomcsillapítás alkalmazására, együttműködve kórházunk Aneszteziológiai osztályával

A császárműtőnk a szülőszoba részleg végén helyezkedik el, közelsége lehetőséget biztosít a minél gyorsabb beavatkozásra, amikor szükségessé válik.

Nőgyógyászati osztály:
Osztályrészlegünk 10 ággyal felszerelt.

Osztályunkon a közelmúltban felújított 4 ágyas és 2 ágyas kórtermek vannak, valamint egy 4 ágyas műtéti őrző kórterem. Kórtermeinkben – az intimitás megőrzése miatt – kérjük, ne tartózkodjanak látogatók, látogatásra a folyosó elején kialakított étkező részen van lehetőségük.

Nőgyógyászati osztályunkon az ún. kisműtétek (egészségügyi méhkaparás, terhességmegszakítás, méhkiürítés inkomplett vetélés után) mellett hagyományos és speciális nőgyógyászati műtéteket is végzünk. Előbbihez a hasi és hüvelyi méheltávolítás, petefészek műtétek, méhszájműtétek tartoznak.

Osztályunk profilját speciális területek szélesítik:

Endoszkópia

Az osztály műtétes tevékenységének erőssége az endoszkópia (hastükrözés, méhtükrözés). 1989-ben az országban az elsők között sikerült beszerezni laparoszkópos (hastükrözés) és hiszteroszkópos (méhtükrözés) berendezést és kezdtük el alkalmazni az új műtéti technikákat. Ennek az eljárásnak az előnye, hogy a műtéteket a hasfal megnyitása nélkül, a beteg sokkal kisebb megterhelésével lehet elvégezni. E tevékenységünket kliensbarát szemlélet, gyakorlott csapat és megfelelő műszerezettség jellemzi. Évente kb. 200 operatív endoszkópos műtét történik az osztályon (petefészek képletek eltávolítása – cysta, endometriosis, dermoid, méhmyoma műtétei, méhen kívüli terhesség ellátása, méheltávolítás, méhnyálkahártya ablatio, méhsövény átmetszés, stb.)

Medence rekonstrukciós (inkontinencia) műtétek

A medencefenék süllyedései és az inkontinencia ellátása speciális szemléletet és pontos diagnosztikát igényel. A sikertelen beavatkozások hátterében a nem elég pontosan feltárt okok állhatnak. Ezt a diagnózist tudjuk pontosítani egy speciális ultrahangvizsgálati technikával (medencefenék ultrahang), amely révén meg tudjuk határozni, hogy hova és milyen implantátumot kell helyeznünk a műtét során. A beavatkozásokat ma már egyre inkább laparoscopos  (hastükrözéses) technikával végezzük. Ma már ezt nagy rutinnal végezzük, amit a nagy műtéti számunk és az elégedett betegeink is visszaigazolnak.

Részletesen ld. a speciális tájékoztatót

Járóbetegellátás

Az ambulanciánkon csaknem a teljes szülészeti és nőgyógyászati ellátást magába foglaló szakorvosi tevékenység történik, közte várandósok gondozása, genetikai ultrahang szűrés, rákszűrés, ultrahang diagnosztika. Laborvizsgálati lehetőségek is helyben biztosítottak (terhességi cukorterhelés, tumor marker vizsgálat stb.).

A Czeizel Intézet által végzett  magzati diagnosztika keretein belül lehetőség van:  Kombinált teszt – I. trimeszterben 11-14 terhességi hét között (20.000 ft), Quartett teszt – II. trimeszterben a 15-20. terhességi hét között (19.500 ft) illetve Szekvenciális szűrés – II. trimeszterben a 15-20. terhességi hét között (18.000 ft) vizsgálatok elvégeztetésére is.  Az osztályunkon ehhez a vérvétel, és annak  vizsgálatra küldése biztosított.

A vizsgálatokra időpont a 06-28-507-651-es telefonszámon hétköznapokon 9 és 13 óra között kérhető.

Az általános nőgyógyászati vizsgálatok mellett az alábbi speciális profilok állnak rendelkezésre:

– Menopausális Medicina

– Meddőségi és endokrinológiai ellátás

– Nőgyógyászati Medencerekonstrukciós (Inkontinencia) ambulancia

– Gyermeknőgyógyászat

– Szülésznői várandósgondozás

Az ambulanciák működése nappal folyamatos. A vizsgálatra jelentkezőket előzetes telefonos bejelentkezés alapján tudjuk fogadni melyre előjegyzés a 06-28-507-651-es telefonszámon hétköznapokon 9 és 13 óra között történik.

A rendelés igénybe vétele céljából ajánlott telefonon időpontot kérni a kezelőorvostól, valamint érdeklődni a rendelés felől, mivel a kórháznak joga van a rendelési időt módosítani.

A NEAK finanszírozási korlátozások miatt – a korábbihoz képest – csökkentett számú vizsgálatot tudunk csak végezni, ami az előjegyzési idő meghosszabbodásával jár, ezért megértésüket előre is köszönjük.

 

Az NST vizsgálatok hétköznap a Bíborka nevű konzultációs helységünkben történnek (a laborral szemben), hétvégén pedig a fekvőbeteg osztályon.

Ügyeleti időben sürgősségi és akut ellátást biztosítunk.

 

Az osztály orvosai

NÉV BEOSZTÁS SZAKVIZSGA
Dr.Sipos Attila Dr. Sipos Attila osztályvezető főorvos  szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Mohos Attila osztályvezető helyettes főorvos  szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Várkonyi Péter Dr. Várkonyi Péter főorvos  szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Szabó László Dr. Szabó László főorvos szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Surányi Tibor Dr. Surányi Tibor főorvos szülész-nőgyógyász, endokrinológia szakorvos
Dr. Molnár Csaba Dr. Molnár Csaba(ügyelet) főorvos szülész-nőgyógyász szakorvos,
  Dr. Blaskó Ervin Balázs főorvos szülészet-nőgyógyászat szakorvosa, endokrinológia szakorvosa
Dr. Bokor András Árpád Dr. Bokor András Árpád szakorvos  szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Benczi Csilla szakorvos  szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Kovács Réka Dr. Kovács Réka adjunktus szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Jurkó Zsuzsanna Sarolta Dr. Jurkó Zsuzsanna Sarolta adjunktus  szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Kalamász Nikoletta Dr. Kalamász Nikoletta adjunktus  szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Lővei Péter szakorvos szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Krasznai Zsuzsa Dr. Krasznai Zsuzsa szakorvos szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Rajnai Attila Gábor Dr. Rajnai Attila Gábor szakorvos szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Kondér Béla adjunktus szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Bődi Zsuzsanna
szakorvos szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr.Birtalan Attila szakorvos jelölt általános orvos
  Dr.Erdélyi Evelin rezidens általános orvos
Dr. Mészáros Amália rezidens általános orvos
Dr.Boros Judit (ügyelet) főorvos szülész-nőgyógyász szakorvos

 

Az osztály szakdolgozói

NÉV BEOSZTÁS

Miklósi-Schweitzer Viktória főnővér / diplomás szülésznő
Záborszky Edéné
szülőszoba vezető szülésznő/ főnővér helyettes

Tunkliné Derekas Gabriella


Balázs Erika

diplomás szülésznő/ambulancia vezető


gazdasági nővér/szülésznő

Berényi Gyöngyi szülésznő
Csapó Rita diplomás szülésznő
Csizi Vincze Orsolya szülésznő
Diósiné Gróf Ágnes Diósiné Gróf Ágnes szülésznő
Fehérné Baranyi Judit Fehérné Baranyi Judit szülésznő
Gál Júlia diplomás szülésznő
Giricz Olga Giricz Olga szülésznő
  Hanák Ildikó
diplomás szülésznő
Hadnagy Csabáné Hadnagy Csabáné szülésznő
Hamar Istvánné Ági Hamar Istvánné Ági adminisztrátor
Hellerné Rideg Vivien
diplomás szülésznő
Hegedűs Éva ápolónő
Juhász Csilla diplomás szülésznő
szappanos_dianna Kissné Szappanos Diána(távol) szülésznő
Madarász- Kusnyár Alexandra diplomás szülésznő
Laczik Tünde
szülésznő
Madlena Tímea Katalin Madlena Tímea Katalin szülésznő
Makarész Attiláné szülésznő
Tóthné Jakab Melinda   adminisztrátor
Meinhardtné Dunai Kovács Judit szonográfus szakasszisztens
Metzger Ildikó szülésznő
Moll Ágnes Moll Ágnes adminisztrátor
Molnár Józsefné  szülésznő
Nováky Rita szülésznő, peritanális szaktanácsadó, mentálhigiénés szakember, önkéntes segítő
Szécsi Erika segédasszisztens
Pintérné Hajdú Zsuzsanna szülésznő
Perlakiné Koczka Ilona diplomás ápoló, szülésznő
Reiter Tímea Reiter Tímea  szülésznő
Száraz Evelyn szülésznő

Dr. Rákócziné Kramer Ágnes szülésznő / diplomás ápoló  /laktációs-, és perinatális szaktanácsadó / egészségügyi menedzser
Szabó Gergőné Híves Gabriella  (távol) szülésznő
Szász Tímea Ilona Szász Tímea Ilona szülésznő
Szepesi-Lábai Katalin Réka szülésznő
Tomcsányi Luca Anna   diplomás szülésznő
Újhelyi Réka Krisztina      diplomás szülésznő
Vona Nikoletta diplomás szülésznő
Tóth Boglárka diplomás szülésznő
Zsírosné Balogh Ilona     szülésznő, önkéntes segítő

Tóth Ildikó

 

segédasszisztens

 

                                              

Ajánlott oldalaink

BETEGTÁJÉKOZTATÓK

1. Termességmegszakítás

2. Műszeres befejezés


Baby Life Care – Magzat hangja program bemutatása

Ingyenes Kimamaklub

Nőgyógyászati Medencerekonstrukciós Szakambulancia betegtájékoztatója