Az osztály adatai

Osztályvezető főorvos: Dr. Fekete Tamás Ferenc
Főnővér: Miklósi-Schweitzer Viktória
Telefon(osztályos iroda): 06-28-507-711
Ambulancia tel. (időpontkérés:

munkanapokon 12:00-14:30 között, vagya toth.laszlone@florhosp.hu email címen.

+36-28-507-600 /593-as mellék
E-mail cím: obgyn@florhosp.hu
OEP kód: 130910401
Szakma: 0405 szülészet
0406 nőgyógyászat
Progresszivitási szint: 2 szülészet
1,2 nőgyógyászat
Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály –
ELLÁTANDÓ – OSZTÁLYHOZ TARTOZÓ – TELEPÜLÉSEK

Rólunk:

Látogatási Rend az osztályon 2022.03.11-től

 

AZ OSZTÁLY ELHELYEZKEDÉSE: Az „A” épület V. emeletén található.

Szülészeti és terhespathológiai ágyszám: 44 ágy

Nőgyógyászati ágyszám: 10 ágy

Szülészeti és Terhespathológiai osztály, Szülőszoba Osztályrészlegünk 44 ággyal felszerelt.

Évi 1600-at meghaladó szülésszám alapján szülészetünk nagy forgalmú osztálynak számít az országos adatokhoz viszonyítva. A császármetszés gyakorisága kevesebb, mint 33%.

2016-ban osztályunk elnyerte a Bababarát Kórház címet. Olyan újszülött ellátási és szoptatási gyakorlatot követünk, mely lehetőséget nyújt az édesanyák számára, hogy újszülöttjüket kizárólag szoptatással táplálják.

A közelmúltban felújított 4 ágyas kórtermek mellett 2 ágyas hotel szobák és 1 ágyas családi szobák kerültek kialakításra, melyekhez saját fürdőszoba, hűtő, mikrohullámú sütő, LCD tévé. A kórtermekben babafürdetésre van lehetőség.

Kórtermeinkben – az intimitás megőrzése miatt – kérjük, ne tartózkodjanak látogatók, látogatásra a folyosó elején kialakított étkező részen van lehetőségük.

Osztályunkon 24 órás rooming-in rendszer működik, ami azt jelenti, hogy a megszületést követően baba és mama egy kórteremben kerülnek elhelyezésre – ez alól kivétel, ha az újszülött megfigyelést, vagy orvosi kezelést igényel. A rooming-in rendszer baba és mama számára egyaránt előnyt jelent, hiszen az anya közelsége, a rendszeres bőrkontaktus az újszülöttben biztonságérzetet alakít ki, és megnyugtató hatású. A kismamák igény szerint szoptathatják gyermeküket, megismerkedhetnek

az újszülött ellátásával, és szükség esetén a közelben lévő szakemberektől segítséget kérhetnek felmerülő problémáik megoldásához, így magabiztosabban léphetnek ki a kórház falai közül.

Bababarát kórház cím átadási ünnepség :  https://youtu.be/zTztIQJ0-4Y

Terhespathológia osztályunk lehetőséget teremt a fenyegető koraszülés, terhességi cukorbetegség (gestatios diabetes) és terhességi magasvérnyomás, toxaemia diagnosztizálására és kezelésére.

A szülőszobán ugyancsak igyekszünk megőrizni a szülés intimitását, ezért három teljesen elkülönített, hangulatos helyiség került kialakításra, ahol a szülések meghitten, nyugodt körülmények között történhetnek. Ezen kívül még egy felvételi helyiség, egy vajúdó helyiség, valamint színvonalas öltöző és mellékhelyiségek szolgálják a szülőpárok kényelmét.

A szülőszobákat és a vajúdót modern, emelhető és lábtartóval átalakítható szülőágyakkal szereltük fel.

Nálunk több alternatív vajúdási mód közül választhatnak a kismamák: sétálhatnak, lehet labdán vajúdni, vagy akár szülőszéken szülni. Kiemelendő – és szülőszobánk sajátossága -, hogy mindhárom helyiségben helyet kapott egy-egy sarokkád, így van lehetőség a vízben vajúdásra és vízben szülésre is.

Szülőszobánkon biztosítjuk az együttszülés lehetőségét. Minden vajúdó kismamával egy hozzátartozó végig élheti a születés élményét. A hozzátartozó ( férj, nagymama, barátnő ) jelenléte folyamatos biztonságérzetet nyújt az édesanyának, de fizikálisan is segíti őt a vajúdás és szülés folyamán.

Maximálisan támogatjuk az édesanyákat az anyatejes táplálásban.  Ennek egyik alapja, hogy szülés után a családoknak biztosítjuk az „aranyórát”. Ennek során az újszülöttet megszületését követően édesanyja mellkasára helyezzük, ilyenkor a kisbaba megpihenhet, ellazulhat édesanyja hasán, bőr-bőr kontaktusban.  Ami azt jelenti, hogy az anya és a baba bőre érintkezik egymással.  Meleg takaróval betakarjuk az újszülöttet, alulról pedig az édesanya teste melegíti. Az első órában nem háborgatjuk az újszülöttet, fontos időszak ez a babának és a szülőpárnak egyaránt. Az édesanya mellkasán történő elhelyezés számos előnyt biztosít számukra.  Többek között segíti a kötődés kialakulását, az egymásra hangolódás megkezdését, az anya hamarabb megtanulja felismerni kisbabája jelzéseit. A hatékony szopás készség megalapozása hosszú távon vezet sikeres szoptatáshoz.

Előre szervezett módon lehetőség van az epidurális fájdalomcsillapítás alkalmazására, együttműködve kórházunk Aneszteziológiai osztályával

A császárműtőnk a szülőszoba részleg végén helyezkedik el, közelsége lehetőséget biztosít a minél gyorsabb beavatkozásra, amikor szükségessé válik.

Nőgyógyászati osztály:
Osztályrészlegünk 10 ággyal felszerelt.

Osztályunkon a közelmúltban felújított 4 ágyas és 2 ágyas kórtermek vannak, valamint egy 4 ágyas műtéti őrző kórterem. Kórtermeinkben – az intimitás megőrzése miatt – kérjük, ne tartózkodjanak látogatók, látogatásra a folyosó elején kialakított étkező részen van lehetőségük.

Nőgyógyászati osztályunkon az ún. kisműtétek (egészségügyi méhkaparás, terhességmegszakítás, méhkiürítés inkomplett vetélés után) mellett hagyományos és speciális nőgyógyászati műtéteket is végzünk. Előbbihez a hasi és hüvelyi méheltávolítás, petefészek műtétek, méhszájműtétek tartoznak.

Osztályunk profilját speciális területek szélesítik:

Endoszkópia

Az osztály műtétes tevékenységének erőssége az endoszkópia (hastükrözés, méhtükrözés). 1989-ben az országban az elsők között sikerült beszerezni laparoszkópos (hastükrözés) és hiszteroszkópos (méhtükrözés) berendezést és kezdtük el alkalmazni az új műtéti technikákat. Ennek az eljárásnak az előnye, hogy a műtéteket a hasfal megnyitása nélkül, a beteg sokkal kisebb megterhelésével lehet elvégezni. E tevékenységünket kliensbarát szemlélet, gyakorlott csapat és megfelelő műszerezettség jellemzi. Évente kb. 200 operatív endoszkópos műtét történik az osztályon (petefészek képletek eltávolítása – cysta, endometriosis, dermoid, méhmyoma műtétei, méhen kívüli terhesség ellátása, méheltávolítás, méhnyálkahártya ablatio, méhsövény átmetszés, stb.)

Medence rekonstrukciós (inkontinencia) műtétek

A medencefenék süllyedései és az inkontinencia ellátása speciális szemléletet és pontos diagnosztikát igényel. A sikertelen beavatkozások hátterében a nem elég pontosan feltárt okok állhatnak. Ezt a diagnózist tudjuk pontosítani egy speciális ultrahangvizsgálati technikával (medencefenék ultrahang), amely révén meg tudjuk határozni, hogy hova és milyen implantátumot kell helyeznünk a műtét során. A beavatkozásokat ma már egyre inkább laparoscopos  (hastükrözéses) technikával végezzük. Ma már ezt nagy rutinnal végezzük, amit a nagy műtéti számunk és az elégedett betegeink is visszaigazolnak.

Részletesen ld. a speciális tájékoztatót

Járóbetegellátás

Az ambulanciánkon csaknem a teljes szülészeti és nőgyógyászati ellátást magába foglaló szakorvosi tevékenység történik, közte várandósok gondozása, genetikai ultrahang szűrés, rákszűrés, ultrahang diagnosztika. Laborvizsgálati lehetőségek is helyben biztosítottak (terhességi cukorterhelés, tumor marker vizsgálat stb.).

A Czeizel Intézet által végzett  magzati diagnosztika keretein belül lehetőség van:  Kombinált teszt – I. trimeszterben 11-14 terhességi hét között (20.000 ft), Quartett teszt – II. trimeszterben a 15-20. terhességi hét között (19.500 ft) illetve Szekvenciális szűrés – II. trimeszterben a 15-20. terhességi hét között (18.000 ft) vizsgálatok elvégeztetésére is.  Az osztályunkon ehhez a vérvétel, és annak  vizsgálatra küldése biztosított.

Az általános nőgyógyászati vizsgálatok mellett az alábbi speciális profilok állnak rendelkezésre:

– Menopausális Medicina

– Meddőségi és endokrinológiai ellátás

– Nőgyógyászati Medencerekonstrukciós (Inkontinencia) ambulancia

– Gyermeknőgyógyászat

– Szülésznői várandósgondozás

 

A NEAK finanszírozási korlátozások miatt – a korábbihoz képest – csökkentett számú vizsgálatot tudunk csak végezni, ami az előjegyzési idő meghosszabbodásával jár, ezért megértésüket előre is köszönjük.

 

Az NST vizsgálatok hétköznap a Bíborka nevű konzultációs helységünkben történnek (a laborral szemben), hétvégén pedig a fekvőbeteg osztályon.

Ügyeleti időben sürgősségi és akut ellátást biztosítunk.

 

Az osztály orvosai

NÉV BEOSZTÁS SZAKVIZSGA
Dr. Fekete Tamás Ferenc
osztályvezető főorvos  szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Horányi Dániel
főorvos osztályvez.h.  szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Várkonyi Péter főorvos  szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Szabó László főorvos szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Surányi Tibor főorvos szülész-nőgyógyász, endokrinológia szakorvos
Dr. Boros Judit
főorvos szülész-nőgyógyász szakorvos,
  Dr.Baranyi Eszter
rezidens általános orvos
Dr.Englert Agnes
rezidens általános orvos
Dr. Paszinger Géczi Mária (távol)
szakorvos  szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Kovács Réka adjunktus szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Jurkó Zsuzsanna Sarolta adjunktus  szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr.Kondér Béla adjunktus  szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Mohos Attila
főorvos szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Krasznai Zsuzsa (távol)
szakorvos szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Rajnai Attila Gábor
szakorvos szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr.Kovács Mária Dóra rezidens általános orvos
Dr.Birtalan Attila szakorvos szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Lővei Péter szakorvos szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Erdélyi Evelin rezidens általános orvos
Dr. Mészáros Amália szakorvos szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Rácz Gartrúd
rezidens általános orvos

       Dr. Lőrincz Katalin                                 rezidens

        Dr. Forró Timea                                    rezidens

     Dr. Vető Anna                                         általános orvos

 

z osztály szakdolgozói

A NÉV BEOSZTÁS

Miklósi-Schweitzer Viktória főnővér / diplomás szülésznő
Záborszky Edéné
szülőszoba vezető szülésznő/ főnővér helyettes

Berényi Gyöngyi


Balázs Erika

 szülésznő/ambulancia vezető


szülésznő / gazdasági nővér

Héber Judit egyetemi ápoló
Csapó Rita diplomás szülésznő
Csizi Vincze Orsolya szülésznő
Diósiné Gróf Ágnes szülésznő
Fehérné Baranyi Judit szülésznő
Gáll Júlia diplomás szülésznő
Giricz Olga szülésznő
  Hanák Ildikó
diplomás szülésznő
Marcsek Zita szonográfus
Hamar Istvánné Ági adminisztrátor
Hellerné Rideg Vivien (távol)
diplomás szülésznő
Hegedűs Éva (távol)
ápolónő
Juhász Csilla diplomás szülésznő
Kubinyi L. Zoltánné ált.ápoló
Madarász- Kusnyár Alexandra diplomás szülésznő
Laczik Tünde
szülésznő
Madlena Tímea Katalin szülésznő
Makarész Attiláné szülésznő
Marcsek Zita szonográfus
Vargáné Smidth Anikó szülésznő
Metzger Ildikó szülésznő
Moll Ágnes adminisztrátor
Molnár Józsefné  szülésznő
Pintérné Hajdú Zsuzsanna szülésznő
Somoskői Gitta diplomás szülésznő
Tóth Ildikó ápoló
Ridegné Zsóri Gyöngyi ápoló
Reiter Tímea  szülésznő
Száraz Evelyn szülésznő
Dr. Rákócziné Kramer Ágnes szülésznő / diplomás ápoló  /laktációs-, és perinatális szaktanácsadó / egészségügyi menedzser
Szabó Gergőné Híves Gabriella  (távol) szülésznő
Szász Tímea Ilona szülésznő
Szepesi-Lábai Katalin Réka szülésznő
Tomcsányi Luca Anna   diplomás szülésznő
Újhelyi Réka Krisztina      diplomás szülésznő
Vona Nikoletta (távol) diplomás szülésznő
Nyeső Mária
 szülésznő
Zsírosné Balogh Ilona     szülésznő, önkéntes segítő
 

adminisztrátor

 

                

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓK

Tájékoztató a szülésről (OKFŐ,ETT,NNK, IJSZ )

Ajánlott oldalaink


Baby Life Care – Magzat hangja program bemutatása

Ingyenes Kismamaklub  / A foglalkozások bizonytalan ideig szünetelnek! Megértésüket köszönjük!

Nőgyógyászati Medencerekonstrukciós Szakambulancia betegtájékoztatója