Kedves betegeink!

A járványügyi helyzet miatt kérjük előzetesen tájékozódjanak / érdeklődjenek a megadott  telefonszámokon!

Az osztály adatai

Osztályvezető főorvos: Dr. Pécsvárady Zsolt
Főnővér: Vinczéné Tóth Klára
Telefon: 06-28-507-600 / 631, 632 mellék
E-mail cím: angiologia@florhosp.hu
OEP kód: 130912701
Szakma: 0101 angiológia
Progresszivitási szint: 3 angiológia
ELLÁTANDÓ – OSZTÁLYHOZ TARTOZÓ – TELEPÜLÉSEK

Rólunk

AZ OSZTÁLY ELHELYEZKEDÉSE: a főépület VI. emeletén helyezkedik el

 

SZOLGÁLTATÁS: összesen 40 ággyal, 6x 6 ágyas kórteremmel  2 x 2 ágyas komfortos kórteremmel áll rendelkezésre

I. Az osztály története

A Pest Megyei Flór Ferenc Kórház II. Belgyógyászati osztálya 1979-ben kezdte működését Meskó Éva Főorvos, kandidátus vezetésével. Általános belgyógyászati betegellátás mellett angiológiai és kardiológiai speciális ellátást végzett.
2000-től az osztály vezetését Pécsvárady Zsolt főorvos, kandidátus vette át.

II. Az osztály feladata, tevékenysége:

Az osztály ágyszáma kórházi átszervezések miatt többször változott, 2008. évtől 40 ágyas II. Belgyógyászat – Angiológiai osztály lett.
Ehhez tartozik nővérszoba, gyógyszerszoba, haemorheológiai kislabor, vizsgálóhelységek, a személyzet számára kialakított szobák, valamint a földszinten található érambulancia.
Az osztályon 9, az ambulanciákon további 3 orvos, 12 nővér, 3 asszisztens és 2 adminisztrátor dolgozik.
Munkánk az elmúlt évtizedek alatt országosan is elismertté vált, ezért 2012 július elejétől az osztály feladata, hogy az érbetegek teljes spektrumának (artériás -, vénás -, nyirokér betegségek és mikrocirkulációs zavarok) ellátását végezze minden (II. és III. progresszivitású) szinten a TEK által meghatározott régióban (http://tek2012.gyemszi.hu/ ), de terheltségtől függően egyéb helyekről is tudunk fogadni speciális eseteket.
2009 elejétől az országban elsőként fisztula ellenőrző központot is létrehoztunk (Dialysis Access Centrum – D.A.C. -), segítendő a vesebetegek tartósabb ellátását, mely az ország egész területéről fogad betegeket megbeszélés alapján.
Az angiológiai osztály és ambulancia a legkorszerűbb érdiagnosztikai lehetőségekkel rendelkezik.
– járópadló a fájdalommentes járótávolság objektív meghatározásához,
– folyamatos hullámú Doppler készülék az erek keringésének megitélésére, számszerüsítésére
– két korszerű színes duplex ultrahang készülék az elzáródások, szűkületek fájdalommentes (non- invazív ) meghatározásához,
– plethysmographia a szövetek vérteltségének, vérellátásának mérésére,
– szöveti oxigénszint meghatározás a szövetek oxigéntartalmának, életképességének vizsgálatára,
– kapillármikroszkópia a mikrocirkuláció, a kisérbetegség mérésére,
– korai érelváltozást vizsgáló érfali merevséget meghatározó ( arteriográf ) készülék,
– hemorheológiai kislabor (országosan ezen kívül csak néhol elérhető vér- és plazma viszkozitás mérése, thrombocyta aggregáció meghatározás, MRSA gyorsteszt vizsgálat), melyek az ideális gyógyszerelés megtervezéséhez elengedhetetlenek.
Az osztályos diagnosztika mellett a legkorszerűbb,
– minden lehetséges vérvizsgálatot elvégezni tudó nagylabor diagnosztika,
– digitális szubstrakciós angiographia (DSA), valamint
– CT angiographia és
– MR angiographia
áll kórházunkban rendelkezésre, mely így az érbetegség diagnosztikájának teljes körét biztosítja, lehetőséget adva arra, hogy a betegek számára a lehetséges legmagasabb színvonalú ellátást biztosítsunk.
A betegség megállapítása, diagnózisa mellett terápiás fegyvertárunk is széleskörű.
– Infúziós kezelést tudunk nyújtani a nagy- és kisérbetegeknek.
– Osztályunkat kijelölték a más módszerekkel ( érsebészet, intervenciós radiológia ) nem kezelhető, s emiatt korábban már csak amputálásra váró krónikus kritikus végtagischemia speciális, u.n. tartós prostanoid kezelésére is.
– Legmagasabb szinten látjuk el a mélyvéna thrombosis és tüdőembolia akut eseteit. Biztosítjuk gondozásukat, rendszeres ultrahang ellenőrzéssel meghatározva a vérrög oldódás mértékét, ellenőrizzük az alvadásgátlás hatékonyságát, kivizsgáljuk a thrombosis okait (thrombophilia vizsgálatok).
– Kezeljük a diabeteses és vénás fekélyek eseteit sebészeti és bőrgyógyászati együttműködésben.
– Krónikus nyirokkeringési zavart ( lymphoedema ) intermittáló kompressziós készülékkel csökkentjük.
– Kisebb felületes visszértágulatok nem sebészi ( non-invazív ) megszüntetését korszerű rádiófrekvenciás készülékkel is végezzük.
Kórházunk angiographiás laboratóriuma a diagnosztika mellett lehetőséget biztosít a beszűkült erek tágítására (PTA) és stent beültetésére, melyek előkészítését és utókezelését is végezzük.
Kórházunk érsebészeti részlege mind arteriás, mind vénás műtéteket képes végezni.
Osztályunk mindkét társszakmával szoros együttműködésben dolgozik, megvalósítva a korszerű érbetegellátás biztosításának legmagasabb szintjét, a vaszkuláris központ feltételeit.
Ennek megfelelően az érbetegeket osztályunk látja először az érambulancián (angiológiai ambulancia) vagy az osztályunkon és szervezzük meg a további diagnosztikai sz.sz. érsebészeti konziliumokat és ellátásokat egyszerübbé téve a betegutakat és a beutalásokat. ( l. alább )
Tudományos tevékenységünk a korszerű betegellátást szolgálja.
Olyan vizsgálatokban is résztvettünk többek között, mely pl. az érújdonképződést, a hatékonyabb vénás thrombosiskezelést segíti.
Oktatási feladatként körzeti orvosi és belgyógyász szakorvosi hivatalos képzést folytatunk a kórházban, a Semmelweis Egyetemen, a pécsi Orvostudományi Egyetemen és meghívott előadóként a Milánói Egyetemen. Speciális feladatként az angiológus minősítés megszerzésére készülők az ahhoz szükséges tartós osztályos és ambuláns gyakorlati képzési idejüket töltik nálunk. Az osztály részt vesz orvostanhallgató, rezidens és nővérképzésben. Számtalan előadás, cikk, könyv, könyvrészlet készült.
Az osztályvezető elnöke a Szakmai kollégium Érsebészeti és Angiológiai Tanácsának, vezetőségi tagja a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaságnak, a Magyar Haemorheologiai Társaságnak és a Magyar Atherosclerosis Társaságnak. Tagja a Magyar Belgyógyászati Társaságnak, a Magyar Diabetes Társaságnak, a Magyar Hypertonia és Nephrológiai Társaságnak, a Magyar Kardiológiai Társaságnak. Szerkesztőbizottsági tagja a Hypertonia és Nephrologia és az Érbetegség újságoknak.
Bíráló bizottsági tag és opponensi feladatokat látott el több PhD védés során.
Rendszeres előadója angiológiai, haemorheológiai medikusoktatásoknak és szakorvosi továbbképzéseknek.
Kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a nemzetközi kapcsolatok erősítésének. Ennek eredménye, hogy az osztályvezető 2012-től az IUA ( International Union of Angiology ) Európai Szekciójának elnöke, vezetőségi tagja az UEMS Európai Angiológiai szakvizsgabizottságának, a VAS-nak (Vascular Independent Reasearch and Education European Organisation ), vezetőségi tagja a CEVF-nek (Central European Vasdcular Forum), szerkesztő bizottsági tagja az International Journal of Angiology folyóiratnak is.

Elérhetőségeink:

Bejelentkezés az érambulanciára:

a 06-20-3541-648 telefonszámon kedd, szerda 8 és 11 óra között, csütörtökön 8 és 14 óra között.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ambulanciánkon történő vizsgálat első alkalommal beutalóköteles! (kontrollvizsgálat a meghatározott időpontban történik a korábbi ambulánslappal)
Osztályos felvétel:
– sürgősséggel, előzetes egyeztetés nélkül, kórházunk egykapus ellátási rendszerének megfelelően a központi recepción keresztül keresztül történik.
– családorvosi, vagy más kórházból áthelyezendő, tervezett vizsgálat/kezelés csak előzetes orvosi egyeztetés alapján történik. Kérjük a kórház központi számát hívni (pl. 06-28-507-600) és a II.Belgyógyászat orvosi szoba 631, 632 vagy a nővérszoba 283 mellékét kérni.
Megjegyzés:
sürgős beutalásként angiológiai szempontból elsősorban a
– mélyvéna thrombosis/tüdőembolia (pl. relatíve gyorsan kialakuló aszimmetrikus lábduzzanat/fájdalom illetve nehézlégzés, szapora szívverés)
– akut artériás thrombosis (ismert klaudikációs panaszok gyors progressziója)
– nagy nyugalmi fájdalmat, trophikus zavart okozó krónikus artériás keringési zavarokkal járó eseteket várunk.
Regisztráció a Központi Recepciónál történik a beteg megérkezésekor.

Az osztály orvosai

NÉV BEOSZTÁS SZAKVIZSGA
Prof. Dr. Pécsvárady Zsolt osztályvezető főorvos  belgyógyász, angiológus
Dr. Bereczki Gyöngyi szakorvos  belgyógyász
Dr. Pécsvárady Dóra
rezidens  általános orvos
Dr. Péter Emőke (GYES)
szakorvos  belgyógyász
Dr. Schaming Gilbert szakorvos belgyógyász
Dr. Szente Eszter Olga rezidens általános orvos
Dr. Éva Rebeka Tímea szakorvos belgyógyász
Dr. Fabók Ágnes (járó) főorvos belgyógyász, angiológus
Dr. Hülitzer Katinka (járó) szakorvos belgyógyász, angiológus
Dr. Nagy Beáta (járó) szakorvos belgyógyász, angiológus

        Dr. Szabados Bence                                   rezidens                                              általános orvos

         Dr. Krivács Éva                                           rezidens                                              általános orvos

Dr. Totonji Ahmad Salah Mahmoud          rezidens                                            általános orvos