Központi Dietetikai Szolgálat

Központi Dietetikai Szolgálat

A dietetikai ellátás célja a megfelelő étrend összeállításával az egészséges állapot mielőbbi visszaállítása és az ápolási idő csökkentése valamint a szekunder prevenció.

Egyéni diétás tanácsadás
A dietetikusok a kórházból távozó diétára szoruló betegeket az osztályokon diétás szaktanácsal látják el. melyet a beteg ápolási lapján dokumentálnak.

Csoportos diétás tanácsadás
A cukorbetegek diétás tanácsadása jelenleg a kórház által biztosított helyiségben történik heti egy alkalommal.

Mindkét tanácsadás végén a diétának megfelelő leírást kapnak a résztvevők

Dietetikai szakambulancia

Helye: A kórház „A” földszintjén a liftek mellett balra található.

Rendelési idő:

Szerda: 8-12 óráig (Fsz. 1. rendelőben)

Péntek: 8-12 óráig (Fsz. 7. rendelőben)

A rendelés igénybevételéhez beutaló szükséges!

Bejelentkezés a következő telefonszámokon lehetséges: 06-30-743-5457

06-28-507-637

06-28-506-600 /171 m.

Kórházunkban az Országos Népegészségügyi Programhoz csatlakozva átfogó és szervezett egészségmegőrző programot indítottunk a dietetikai szakambulancia keretében.
Dietetikusaink tanácsot adnak azoknak a betegeknek, akik olyan betegségben szenvednek, amelyek kezeléséhez szükséges a szakmailag megalapozott étrend ismerete és betartása. Ezzel az esélyük egészségi állapotuk javulására jelentősen megnő, illetve szövődményeik megjelenési ideje jelentősen kioltható. 
Így pld. azokat a betegeket, akiknél az elhízás alapbetegség, illetve betegségük közvetlen összefüggésbe hozható az elhízással, irányítsák hozzánk, ahol szakmailag megalapozott étrendi tanácsokkal segítjük elő gyógyulásukat.

A dietetikusoknak komoly szerepe van a prevenció területén is, segítségükkel csökkenthetők az egészségügyi ellátás terhei, a lakosság életminősége pedig szignifikánsan fokozható.
Budapesten és a nagyobb megyei városokban már működik ilyen jellegű ellátás, mi a szakembereinkkel a program kisebb régiókban történő megvalósítását tűztük ki célul.A szakellátás fejlesztésének kistérségekre történő kiterjesztésével olyan egészségvédő hálózat alakítható ki, amely belátható időn belül lehetővé teszi Magyarország lakosságának az életmódbeli, táplálkozási szokásainak hosszú távú, helyes irányba történő változását.

Honnan tudhat rólunk?
A környező települések egészségnapjain rendszeresen komplett rizikószűrést végzünk (vércukor, koleszterin, triglicerid, tápláltsági állapot felmérés), az itt kiszűrt, nagyobb rizikófaktorral rendelkező egyéneket is a szakambulanciára irányítjuk.

Az orvosi rendelőben, gyógyszertárakban, és a kórházi ambulanciák területén figyelemfelkeltő plakátokat és névjegykártyákat helyezünk el, amelyek információt nyújtanak a rendelés idejéről, helyéről, és a bejelentkezés módjáról.

A hosszú távú eredményesség fokozása céljából a betegeket írásos anyaggal látjuk el, valamint meghatározott időközönként visszarendeljük őket, hogy folyamatosan nyomon követhető legyen állapotváltozásuk.

Vezető dietetikus