Kismama klub

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház
Szülésre Felkészítő Klub foglalkozásai


2 0 1 9. évben

Ősrégi, szép emberi szokás, hogy a valahová elindulót útravalóval látják el társai.”

Szülészeti – Nőgyógyászati Osztály

Újszülött – Csecsemő és Gyermekosztály

 Mindent megteszünk annak érdekében, hogy örömmel készüljenek a szülésre, gyermekük boldogságban, egészségesen születhessen és nevelkedhessen, ezért folyamatosan bővítjük, fejlesztjük az általunk nyújtott információkat.

A kórházunkban szülőknek előny, hogy már ismerősként jöhetnek be a szülésre, előre kiépíthetnek személyes kapcsolatokat, ezáltal még- nagyobb biztonságban érezhetik magukat. A tanácsok előremutatóak és igyekszünk minden kérdésükre válaszolni.

Szülőszoba látogatásra előzetes jelentkezéseket fogadunk, a szülésfelkészítő tanfolyamokon, alkalmanként 10 párnak van erre lehetősége.

Jelentkezni a szülésfelkészítő klubfoglalkozások alkalmával vagy emailen lehet. Tanfolyammal kapcsolatos kérdéseiket feltehetik szülész-nőgyógyász szakorvosuknak, szülésznőiknek, A klubfoglalkozások felelős vezetőjének, illetve a kórházi védőnőknek

A Flór Ferenc Kórház Bababarát

A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságtól április 26-án  ünnepség keretében kaptuk meg a címet igazoló táblát: https://youtu.be/zTztIQJ0-4Y

Számunkra fontos, hogy szakmailag helyes események történjenek a kórházban a szülés utáni első napokban. A program célja, hogy a legjobb életkezdetet biztosítsa minden újszülött számára. Egyértelműen bizonyítják, hogy ha a szülészeteken megfelelően segítik a szoptatni kívánó anyákat, az mind a kizárólagos, mind a részleges szoptatás idejét jelentősen megnöveli.

A Családközpontú szülészeten a gondozás, figyelem a család egészére irányul, hogy egy pozitív életkezdettel tudjanak indulni

A siker érdekében mindenki együttműködik: a szülész-nőgyógyászok, szülésznők a újszülött osztály nővérei, orvosai és a védőnők. Mi a komplex, azonos szemlélettel végzett munkában hiszünk, és ennek megfelelően segítjük önöket.

Szülésre felkészítő klub foglalkozásai

Minden hónap 1. és 3. keddjén 15. 00 –17.00

Háziasszonyai: Dr. Waldinger Katalin és Ács Rozália  

Az előadássorozatokba bekapcsolódni bármely időpontban lehet

  2019. április 02.

Dr. Sipos Attila szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos és munkatársai. Dr. Némedi Mária stratégiai igazgató, gyermekorvos neonatológus: A bababarát, családbarát szemlélet kialakulása kórházunkban: a kezdetektől napjainkig   Miklósi-Schweitzer Viktória osztályvezető szülésznő, Pintérné Hajdú Zsuzsanna szülésznő: A kismamaklub és az osztály bemutatása. Családközpontú szülészet, Bababarát Kórház cím szülészeti vonatkozásai, a szemléletünk bemutatása.

Látogatás az osztályon és a szülő-szobában /lehetőség szerint/.

 

2019. április 16.

Dr. Birtalan Attila szülész-nőgyógyász, Juhász Csilla szülésznő: A baba fejlődése a méhen belül. A várandósság alatti vizsgálatok, életmód (táplálkozás, mozgás).

Látogatás az osztályon és a szülő-szobában /lehetőség szerint/.

 

2019.  május 07.

Dr. Bokor András / Dr. Lövei Péter szülész-nőgyógyász, Pintérné Hajdú Zsuzsanna szülésznő: A szülés megindulása és történései. természetes szülés. Császármetszés.

Látogatás az osztályon és a szülő-szobában /lehetőség szerint/.

 

2019.    május 21.

Dr. Rákócziné Krämer Ágnes szülésznő, perinatális szaktanácsadó: Gyöngéd születés, alternatív szülések. Szülési fájdalomcsillapítás.

Dr. Waldinger Katalin gyermekorvos neonatológus: Mi történik a babával a szülés közben és azt követően. Aranyóra, bőr/szőrkontaktus.

Látogatás az osztályon és a szülő-szobában /lehetőség szerint/.

____________________________________________________________________________________

Kedves érdeklődők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szülésfelkészítő foglalkozásokat az átépítés miatt, csak szeptemberben tudjuk ismét folytatni.

Kívánunk addig is jó egészséget, és elnézést kérünk az építkezés miatti kellemetlenségekért. Amennyiben információra van szükségük, természetesen segítünk.

***************************************************

A klubfoglalkozások lényege

Megismerkedhetünk a kórház helyi szokásaival, belső környezetével, személyesen találkozhatunk az orvosokkal és a nővérekkel.

Lehetőségünk van többször, hosszabb és alaposabb beszélgetésekre szakemberekkel.

Megismerkedhetünk a várandósság a szülés titkaival, a vajúdás és szülés alatti környezettel és teendőkkel. Útravalót kapunk a továbbiakhoz.

A fenti ismeretek birtokában magabiztosabbak leszünk a váratlan helyzetekben is.

Tapasztalhatjuk, hogy más várandósok is hasonló folyamatokon mennek végig.

Partnerévé válhatunk az egészségügyi személyzetnek, felelősen tervezhetünk, okosan átgondolhatjuk lehetőségeinket, helyesebb döntéseket hozhatunk. Megismerhetjük a szakmai érveket.

Közösségben való tanulás esetén mások kérdéseiből is informálódhatunk, olyat is megtudhatunk, amire nem is gondoltunk volna.

Hasonló családokkal életre szóló barátságokat, születendő gyermekünknek játszótársakat találhatunk.

A tanfolyamon találkozhatunk házaspárokkal, kismamákkal, akiknek nincs társuk vagy nem akart eljönni, és olyanokkal is, akiket más ismerős, családtag kísért el. Sőt családtagjaink nekik szóló alkalmakon vehetnek részt, kérésre.

Segítséget kérhetünk, hogy az életmód változtatást el tudjuk kezdeni /étrend, torna, stb./.

Megtanulhatjuk, hogy mit tegyünk annak érdekében, hogy egészséges és boldog gyermeket nevelhessünk. A problémákat időben felismerjük és megtudjuk hová fordulhatunk segítségért.

 

Tisztelt Gyermeket Várók!

A klubfoglalkozásokat általában minden hónap első és harmadik keddjén tartjuk,

az I. emeleti Flór Ferenc teremben, 15. 00-17. 00 óráig.

Az előadássorozatokba bekapcsolódni bármely időpontban lehet. Az idén 3 sorozatban 6 alkalommal tartunk előadást. Igyekszünk átadni sok olyan információt, melyet majd a gyakorlatban tudnak hasznosítani a családok. Rövid előadásokat és közvetlen, jó hangulatú beszélgetéseket szeretnénk.

Természetesen tanfolyamunk mindenki számára nyitott, nemcsak azok vehetnek részt, akik kórházunkban tervezik gyermekük születését. A Flór Ferenc Kórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztálya lehetőséget biztosít az együttszülésre (nem csak édesapával), ezért a tanfolyamunkon is szívesen vesszük a páros jelentkezéseket.

Jelenleg kórházunkban fejlesztések építkezések történnek, ezért bizonyos átszervezések szükségesek. Az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk, de az Önök biztonságos és maximális ellátását ezen időszak alatt is biztosítani fogjuk. A végeredmény pedig még szebb, modernebb szülőszobák és hotelszárnyak várják Önöket.

Bababarát , Családbarát szemlélettel.

A korai anya-gyermek kapcsolat biztosításának érdekében a szülést követően az édesanyát újszülöttjével közös szobákban (Rooming-in) helyezzük el, ahol a szakemberek segítsége folyamatosan biztosított. A gondozási folyamatokba a szülőket kérésüknek megfelelően bevonjuk. Szükség esetén jelezzék előre, külön igényeiket, akár írásban is.

www.florhosp.hu   Tel: 06-28/507-673

E-mail: flor@florhosp.hu, vedonok.korhaz@gmail.com