9. BETEGTÁJÉKOZTATÓ Csonkfixáció hastükrözéssel (Sacropexia laparoscopica)

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-5o7-711, e-mail: obgyn@florhosp.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

 9. Betegtájékoztató

Csonkfixáció hastükrözéssel (Sacropexia laparoscopica)

A műtét lényege:

A kismedencében található, műtét után megmaradt szervek / méhnyak és hüvely/ kóros süllyedéseinek

pontos kórismézése illetve műtéti megoldása , magas csonk felfüggesztéssel a gerinc ív belső pontjához.

 

A műtét célja:

Alhasi és vizelési panaszokat, krónikus kismedencei fájdalmat, illetve egyéb nőgyógyászati panaszokat okozó hüvely illetve méhnyak magas felfüggesztése. Terápiás céllal nőgyógyászati süllyedéses elváltozások megoldása érdekében végezhető.

Hogyan történik a műtét:

A műtétet megelőző napon ebéd után csak folyadék fogyasztható, szilárd ennivaló nem. A műtét előtti napon délután a kórházban hashajtót kap. A hastükrözés általános altatásban történik. Hólyagkatéter és a vénás infúzió mindenkinél alkalmazásra kerül. Először egy speciális tűvel széndioxid gáz kerül bejuttatásra a hasüregbe, mely a hasüreget tágítja és ezáltal megtekinthetők a kismedencei szervek. Ezt követően, a köldökgyűrűben ejtett kb. 1 cm-es metszésen át lencserendszert és a fénytovábbításra szolgáló üvegszálakat tartalmazó műszer (laparoszkóp) alkalmazható. Az optikához csatolt videokamera képe egy képernyőn látható. A kismedencei szervek alapos megtekintése, a műtét előtti diagnózisok pontosítása és a műtéti terv felállítása után az alhas oldalsó és középső részén további 5-10 mm átmérőjű speciális műszerek (olló, fogó, szívó, stb.) vezethetők a hasüregbe. Elképzelhető, hogy a műtét előtt tervezett beavatkozást szükséges kiterjeszteni, vagy megváltoztatni a páciens érdekében, így elkerülhetővé válik egy ismételt operáció. Néha az is előfordulhat, hogy tudatosan megelégszünk részleges eredménnyel, mivel egy következő, kisebb kockázatú műtéttel a teljesebb eredmény elérhető. Ritkán szükségessé válhat a hasfali sebzés(ek) megnagyobbítása is és a műtétet nyitott has mellett kell folytatni. Mosófolyadék, sebváladék elvezetésére szolgál a hasfalon át kivezetett műanyagcső (drain). A sebek zárása varratokkal történik. A műtétek időtartama 1-2, esetleg 3 óra. A kórházi megfigyelés 1-3 nap.

 

A hastükrözéses műtét kockázatai és szövődményei:

A hastükrözés során elsősorban nem kívánt vérzés vagy egyes szervek (petefészek, petevezető, húgyhólyag, húgyvezeték, belek, erek, idegek, stb.) sérülései fordulnak elő. A vérzés mértéke ritkán vérátömlesztést tehet szükségessé. Nagyon ritkák a fertőzéses szövődmények, a bélműködés zavarai. Az eszközhasználatból adódóan égési sérülésekkel számolni kell (bőrön, néha a belső szerveken), de a trombózis, embólia ritka. Néha a hasüreget feltöltő gáz a bőr alatti szövetekbe kerül, emiatt a műtétet esetleg félbe kell szakítani, de később ez spontán megoldódik. Átmeneti fájdalom (főleg jobb oldalon) a felkelést követően léphet fel, ellátást nem igényel. Nagyon ritkán a műtét során beültetet speciális műanyag alapú háló beépülése során kilökődés, illetve minden a szervezetbe beépített idegen anyaggal szembeni reakció előfordulhat.

 

Alternatív kezelési módok:

A hastükrözés egy technika, ezek a műtétek elvégezhetők a has megnyitásával is. Amennyiben választani lehet, a hastükrözésnek számos előnye lehet. A nyitott műtét hasmetszéssel jár, ami a bélműködés átmeneti leállásához is vezethet, a fájdalom több, a felépülés lassúbb. A hastükrözés viszont hosszabb műtét, bonyolultabb technikával és eszközrendszerrel, ami lassabban tanulható meg. Az alkalmazott műszerrendszer igen bonyolult és drága, és csak minden tekintetben alkalmas műszerekkel lehet a kívánt eredményt elérni. A megbetegedés jellege, a lehetséges szövődmények mértéke és sürgőssége (pl. erős vérzés, sérülés) szükségessé teheti, hogy a beavatkozás has megnyitással folytatódjon.

 

A műtét elmaradásából adódó hátrányok:

A műtét indokául szolgáló zavarok és elváltozások megmaradása. A panaszok tovább fokozódhatnak, a meglévő elváltozások továbbfejlődhetnek, további egészségromlás következhet be, vagy az életminőséget közvetlenül súlyosbító állapot alakulhat ki.

 

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos