7. BETEGTÁJÉKOZTATÓ Prolapsus hálók beültetése

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-5o7-711, e-mail: obgyn@florhosp.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

7. Betegtájékoztató

 Prolapsus hálók beültetése

 A műtét lényege:

Az elgyengült hüvelyfal, a kismedencei kötőszövetek, szerveket tartó szalagok szövetbarát anyagokkal történő megerősítése.

 

A beavatkozás célja:

A süllyedéses kórképek hálókkal történő korrigálásával a kismedencei szervek eredeti anatómiai helyzetének és az élettani működésnek a lehető legjobb helyreállítása. A megsüllyedt hüvelyfalak, hüvelyboltozat, a hólyagalap és/vagy hólyagnyak, húgycső eredeti anatómiai helyzetének helyreállításával a húzó kismedencei fájdalom, a hüvelyi kiboltosulás, a vizelettartási panaszok megszüntetése, a húgycső zárófunkciójának helyreállítása, vagy a megsüllyedt méh kismedencébe történő visszaemelése, rögzítése mellső és/vagy hátsó hüvelyfali hálóval történhet.

 

Az ellátás folyamata:

A kívánt korrekciónak megfelelő terület műtéti feltárása, szövetek közti preparálás után szövetbarát műanyag háló, és/vagy szalag beültetése, azoknak a kismedence meghatározott anatómiai pontjaihoz rögzítése során. A sebszélek zárása. A hólyagba állandó katétert helyezünk, a hüvelyt általában tamponnal tömjük ki. A tampont másnap, az állandó katétert három nap után távolítjuk el.

 

A beavatkozás előnye:

A szövetbarát anyag beépülése után alig fordul elő ismételt kiújulás, a tartós gyógyulás esélye 80-90%.

 

A beavatkozás kockázatai, lehetséges szövődményei:

– Műtét sikertelensége esetén a panaszok, megmaradása, esetleg kiújulása. A háló vagy szalag fölött a seb gyógyulási zavara, a szalagok, hálók kilökődése.

– Végbél, környező lágyrészek, a hólyag, a húgycső sérülése, tartós katéter viselés. Házaséleti nehezítettség. Vérzés, gyulladás, láz, trombózis, embólia.

 

Lehetséges alternatív eljárások, módszerek:

– Beavatkozás elhagyása.

– Gyógyszeres kezelés.

– Speciális torna, inkontinencia betét viselése.

– Más műtét végzése.

 

A javasolt beavatkozás elmaradásának lehetséges kockázatai:

A meglévő panaszok fokozódása, tartós vizelettartási képtelenség kialakulása, húgyúti fertőzések gyakoribbá válása. Hólyagsérv és a hüvelyfali süllyedés, méh süllyedés kifejezettebbé válása, hüvelyfalak kisebesedése, vizelet elakadása.

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos