6. BETEGTÁJÉKOZTATÓ Inkontinentia szalag behelyezése

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-5o7-711, e-mail: obgyn@florhosp.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

6. Betegtájékoztató

Inkontinentia szalag behelyezése

A műtét lényege

A húgycső műtéti feltárása, szövetek közti preparálás után szövetbarát műanyag szalag beültetése a húgycső alá, a sebszélek zárása. A műtét eredményessége, azaz a vizelettartási nehézség tartós gyógyulási esélye: 80-90%.

 

A beavatkozás célja

A hólyagnyak, húgycső eredeti anatómiai helyzetének helyreállításával a vizelettartási panaszok megszüntetése, a húgycső záró funkciójának helyreállítása.

 

Az ellátás folyamata és várható kimenetele:

A műtétet intravénás altatásban vagy regionális vezetéses fájdalomcsillapításban végezzük, amelyről külön tájékoztatóban kaphat felvilágosítást az altatóorvos /aneszteziológus/ kollégától. A műtét során a hólyagba állandó katétert helyezünk. A húgycső alatt a hüvely mellső falán hosszanti metszést ejtünk, a húgycsövet kipreparáljuk. A szeméremcsont szárai mögött vezetve speciális eszközünket az inkontinencia szalagot úgy helyezzük a húgycső alá, hogy annak végei két oldalon a combtőben kerülnek a bőrfelszínre. Azok felesleges részeit eltávolítjuk, majd a combtő 1 cm-es sebeit zárjuk, csakúgy, mint a húgycső alatti hüvelyszéleket. A katétert általában a műtétet követő 1. napon távolítjuk el. Spontán vizelés után ultrahangos vizsgálattal győződünk meg a hólyag megfelelő mértékű kiürüléséről, mely esetén másnap Ön kórházunkból távozhat. A varratszedés megbeszélt időben történik.

    

A beavatkozás kockázatai, lehetséges szövődményei:

– Műtét sikertelensége esetén az inkontinens panaszok megmaradása, esetleg kiújulása, a beültetett szalag kilökődése. A szalag fölött a hüvelyfal elhalása.

– Vérzés, gyulladás, környező lágyrészek sérülései, hólyag-, húgycső-sérülés, tartós katéter viselés; Trombózis, embólia.

 

Lehetséges alternatív eljárások, módszerek:

– Beavatkozás elhagyása.

– Gyógyszeres kezelés.

– Speciális torna, inkontinencia betét viselése.

– Más hüvelyplasztikai műtét végzése.

 

A javasolt beavatkozás elmaradásának lehetséges kockázatai:

Vizelet tartási panaszok fokozódása, tartós vizelettartási képtelenség kialakulása, húgyúti fertőzések gyakoribbá válása.

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos