4. BETEGTÁJÉKOZTATÓ A méhnyak kúpkimetszése (conisatio), méhszájplasztika

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-5o7-711, e-mail: obgyn@florhosp.hu

Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

4. BETEGTÁJÉKOZTATÓ

A méhnyak kúpkimetszése (conisatio), méhszájplasztika

 

Tájékoztatjuk Önt, hogy ahhoz, hogy az Önnél tervezett beavatkozást elvégezhessük írásos beleegyezése szükséges. Ez a tájékoztató azért készült, hogy segítse Önt annak megértésében, hogy a műtétnek mi a javallati köre, technikai kivitele, mik a következményei. A beleegyezés aláírása előtt gondosan olvassa el a betegtájékoztatót, és amennyiben kérdése van a beavatkozással kapcsolatban, forduljon a vizsgálatot végző orvoshoz.

 

A beavatkozás célja, előnyei:

Pontos szövettani diagnózist ad az eltávolított méhnyak részről akár méhszájrepedés, akár rosszindulatú folyamat gyanúja miatt végezzük. A nőgyógyászati szűrővizsgálat során észlelt kóros rákszűrés (cytológiai) és/vagy méhszáj tükrözés (kolposzkopia) leletek esetén egyértelműen tisztázza, hogy az elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e. Ennek megfelelően kóros méhszáj tükrözéses (kolposzkópos) lelet, kóros rákszűrés ( cytológiai) lelet, vagy midkettő előfordulása esetén végezzük. A beavatkozás nemcsak diagnosztikus, hanem therápiás megoldást is jelent: pl. „0” stádiumú méhnyak rák esetén, fiatal nőknél a kezelés ezzel a műtéttel befejeződött. Előrehaladott folyamatok esetén további beavatkozásra és műtétre van szükség. A műtétet akár terhesség alatt is elvégezhetjük, természetesen ilyenkor méhkaparás és gumicső (drain) behelyezés nem történik. Terhesség mellett olykor ajánlatos a beavatkozással együtt méhszájzáró műtétet is elvégezni.

 

Hogyan történik a műtét?

A beavatkozás hüvelyi úton történik a méhnyakon. Kúp formájú szövetet távolítunk el a méhnyakról, amelyet szövettani feldolgozásra küldünk. A műtétet végezhetjük szikével vagy hőhatáson alapuló műtéti kezeléssel. A műtét kapcsán méhkaparást is végzünk. Műtét végén esetenként a nyakcsatornába gumicsövet (draint) helyezünk.

 

A műtét lehetséges szövődményei:

Vérzés, fertőzés, a méh átfúródása, a sebgyógyulás zavara, vérrögösödés (trombózis, embólia) fordulhatnak elő. A szövődmények előfordulása ritka. A méh sérülése esetén amennyiben szondával történik, panaszmentesség esetén megfigyelés szükséges. A műtét után 1-2 hétig bővebb hüvelyi folyás állhat fenn. Utóvérzés ezen műtéti típus után többször fordul elő, mint más műtétek után.

 

Alternatív kezelési módok

A műtétes beavatkozásnak nincs alternatívája, mert a szövettani vizsgálatot – amennyiben szükség van rá – nem helyettesíti más eljárás. Magát a beavatkozást lehetséges más technikával is elvégezni (pl. lézerrel).

 

A műtét elmaradásából adódó hátrányok

Nem tisztázódik a folyamat, és ha daganatos elváltozás fennáll, akkor súlyosbodó vagy gyógyíthatatlan állapot alakulhat ki.

 

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos