29. BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hasüregi folyadékból történő mintavétel (Douglas punctio)

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, tel: 06 28 507 711, e-mail: obgyn@florhosp.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila

29. BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Hasüregi folyadékból történő mintavétel (Douglas punctio)

Tájékoztatjuk Önt, hogy ahhoz, hogy az Önnél tervezett beavatkozást elvégezhessük írásos beleegyezése szükséges. Ez a tájékoztató azért készült, hogy segítse Önt annak megértésében, hogy a műtétnek mi a javallati köre, technikai kivitele, mik a következményei. A beleegyezés aláírása előtt gondosan olvassa el a betegtájékoztatót, és amennyiben kérdése van a beavatkozással kapcsolatban, forduljon a vizsgálatot végző orvoshoz.

A beavatkozás célja, előnyei:

Bizonyos esetekben (méhen kívüli terhesség, kiterjedt kismedencei gyulladás, endometriózis, rosszindulatú nőgyógyászati folyamatok ) szükség lehet, az ultrahangvizsgálattal igazolt, kismedencei folyadékgyülemből történő, mintavételre,  melynek cytológiai vizsgálata pontosabb diagnózist ad a szóban forgó folyamatról. Amennyiben a folyamat előrehaladott, további beavatkozásra és műtétre van szükség.

Hogyan történik a műtét?

A beavatkozás hüvelyi úton történik. A hátsó hüvelyboltozaton keresztül egy vékony tűt  használva, viszonylag minimális szöveti károsodás útján, a hasüreg legméllyebb pontjába, az úgynevezett “Douglas üregbe” jutunk, ahonnét bizonyos mennyiségű folyadékot szívunk le, amelyből cytológiai vagy laborvizsgálatokat végezhetünk.
A műtét lehetséges szövődményei:

Vérzés, fertőzés, a méh, a belek sérülése, átfúródása, a sebgyógyulás zavara fordulhat elő. A szövődmények előfordulása ritka. A műtét után 1-2 hétig bővebb hüvelyi folyás állhat fenn.  Utóvérzés ezen műtéti típus után ritkán fordul elő, mint más műtétek után.

 Alternatív kezelési módok

A műtétes beavatkozásnak nincs alternatívája, mert a cytológiai vizsgálatot – amennyiben szükség van rá – nem helyettesíti más eljárás.

A műtét elmaradásából adódó hátrányok:

Nem tisztázódik a folyamat, és ha daganatos elváltozás vagy akut, életveszélyt is jelenthető folyamat fennáll, akkor súlyosbodó vagy gyógyíthatatlan állapot alakulhat ki.

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

 

 

 

Dr. Sipos Attila

osztályvezető főorvos