28. Betegtájékoztató A méhnyak hüvelyi részének teljes eltávolítása (collum amputáció)

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-5o7-711, e-mail: obgyn@florhosp.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

28. Betegtájékoztató

A méhnyak  hüvelyi részének teljes eltávolítása (collum amputáció)

Tájékoztatjuk Önt, hogy ahhoz, hogy az Önnél tervezett beavatkozást elvégezhessük írásos beleegyezése szükséges. Ez a tájékoztató azért készült, hogy segítse Önt annak megértésében, hogy a műtétnek mi a javallati köre, technikai kivitele, mik a következményei. A beleegyezés aláírása előtt gondosan olvassa el a betegtájékoztatót, és amennyiben kérdése van a beavatkozással kapcsolatban, forduljon a vizsgálatot végző orvoshoz.

A beavatkozás célja, előnyei:

Amennyiben a nőgyógyászati szűrővizsgálatok, mint rákszűrés (cytológiai) és/vagy méhszáj tükrözés (kolposzkópia) során észlelt, kiterjedt, kóros leletek igazolódnak, vagy a korábban végzett, méhszájból történt kúpkimetszés, esetlegesen ismételt kúpkimetszés, szövettanilag igazoltan nem az ép szövetben történt, szükség van a méhszáj hüvelyi részének teljes eltávolítására, mely szintén pontos szövettani diagnózist ad az eltávolított méhnyak részről, egyértelműen tisztázza, hogy a kiterjesztett eltávolítás az ép szövetben történt-e. Amennyiben a folyamat előrehaladott, további beavatkozásra és műtétre van szükség. A műtétet akár terhesség alatt is elvégezhetjük, természetesen ilyenkor méhkaparás és gumicső (drain) behelyezés nem történik. Terhesség mellett általában a beavatkozással együtt méhszájzáró műtétet is végzünk.

Hogyan történik a műtét? A beavatkozás hüvelyi úton történik és a méhnyak hüvelyi részének teljes eltávolításával jár, amelyet szövettani feldolgozásra küldünk. A műtétet általában szikével végezzük. A műtét kapcsán méhkaparást is végzünk. Műtét végén esetenként a nyakcsatornába gumicsövet, (draint) helyezünk.
A műtét lehetséges szövődményei:

Vérzés, fertőzés, a méh átfúródása, a sebgyógyulás zavara, vérrögösödés (trombózis, embólia) fordulhatnak elő. A szövődmények előfordulása ritka. A méh sérülése esetén amennyiben szondával történik, panaszmentesség esetén megfigyelés szükséges. A műtét után 1-2 hétig bővebb hüvelyi folyás állhat fenn.  Utóvérzés ezen műtéti típus után többször fordul elő, mint más műtétek után.

Alternatív kezelési módok

A műtétes beavatkozásnak nincs alternatívája, mert a szövettani vizsgálatot – amennyiben szükség van rá – nem helyettesíti más eljárás.

A műtét elmaradásából adódó hátrányok

Nem tisztázódik a folyamat, és ha daganatos elváltozás fennáll, akkor súlyosbodó vagy gyógyíthatatlan állapot alakulhat ki.

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos