26. BETEGTÁJÉKOZTATÓ Az excisio

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, tel: 06 28 507 711, e-mail: obgyn@florhosp.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila

 

26. BETEGTÁJÉKOZTATÓ

 Az excisio

(szövettani mintavétel a szeméremtesten, a hüvelyben illetve a méhszájon észlelt elváltozásból)

 

Tájékoztatjuk Önt, hogy ahhoz, hogy az Önnél tervezett beavatkozást elvégezhessük írásos beleegyezése szükséges. Ez a tájékoztató azért készült, hogy segítse Önt annak megértésében, hogy a műtétnek mi a javallati köre, technikai kivitele, mik a következményei. A beleegyezés aláírása előtt gondosan olvassa el a betegtájékoztatót, és amennyiben kérdése van a beavatkozással kapcsolatban, forduljon a vizsgálatot végző orvoshoz.

 

A beavatkozás célja

A beavatkozás célja a szeméremtesten, a méhszájon, a gáttájékon illetve a hüvelyben észlelt elváltozás teljes kimetszése, illetve az abból történő szövettani mintavétel. Az eltávolított anyag szövettani vizsgálatra kerül, mely pontos diagnózis felállítását teszi lehetővé.

 

A beavatkozás menete

A beavatkozás rövid vénás altatásban történik, a műtét során nem fog érezni semmit.

A szeméremtest, illetve a hüvely fertőtlenítését követően babérlevél alakú metszésből a látott képletet a szem ellenőrzése mellett, lehetőleg az épben eltávolítjuk. Vérzéscsillapítást követően a sebszéleket egyesítjük és a sebet kötéssel fedjük. A műtétet követően, amennyiben nem felszívódó varratokkal történt a sebzés egyesítése, úgy varratszedés történik.

Amennyiben a mintavétel a méhszáj területéről történik, úgy a kimetszést követően a vérzéscsillapítást hőhatáson alapuló eszközzel, szükség esetén öltésekkel lehet végezni.

A beavatkozás elmaradásának esetleges következményei.

A beavatkozás során nyert szövetminta részletes patológiai feldolgozása során pontos kórisme felállítása lehetséges.

Amennyiben a műtét nem történik meg, úgy a pontos szövettani diagnózis hiányában a hatékony kezelés esélye jelentősen csökken, az észlelt képlet tovaterjedhet, esetlegesen rosszindulatú elváltozás alakulhat ki a talaján.

 

A beavatkozás lehetséges szövődményei

Mint minden műtéti beavatkozásnak, az excisionak is lehetnek általános, az altatásból eredő és a műtétre jellemző szövődményei. Esetlegesen fertőzés, utóvérzés, vérrögképződés ezen beavatkozás után is felléphet. A szövődmények gyakorisága azonban igen csekély.

 

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos