25. BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hasi myoma eltávolítás

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-5o7-711, e-mail: obgyn@florhosp.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

25. betegtájékoztató

Hasi myoma eltávolítás

A beavatkozás jellege:

A myoma eltávolítás nyílt hasi műtét technikával történik. Ez a technika választandó a hastükrözéssel szemben, olyan esetekben amikor a myoma mérete, elhelyezkedése, vagy a páciens egyéb társbetegségei nagyobb biztonságot adnak a nyílt hasi műtét kapcsán.

 

A beavatkozás célja:

A myoma jóindulatú betegség, mely méretéből, elhelyezkedéséből fakadóan rendellenes vérzéseket, krónikus alhasi fájdalmat, meddőséget okozhat. Ezen panaszok a myoma eltávolításával részben, vagy egészben megszűnhetnek.

 

A beavatkozás menete

A beavatkozás általában légcsövön keresztüli és vénába adott gyógyszerekkel, altatásban történik. Altatást követően, hólyag-katéter felhelyezése és a has fertőtlenítése után a szeméremszőrzet vonalában vezetett („bikini-vonal” alatti) haránt irányú metszésen át, a méhfalat megvágva távolítjuk el a myomát. A méhtesten ejtett sebzést elektromos vérzéscsillapítóval, vagy varratsorral látjuk el. Esetenként a kezdeti bemetszés függőleges irányú a köldök alatt, sőt néha szükség lehet a metszés meghosszabbítására a köldök fölé. Az eltávolított szövetek szövettani vizsgálatra kerülnek. A hasüregben felgyülemlett folyadék elvezetése céljából előfordulhat, hogy vékony műanyag csövet helyezünk a hasüregbe, melyeket a műtétet követő első napokban eltávolítunk. A műtét időtartama – szövődménymentes esetben – átlagosan 1-2 óra. A műtét elején felhelyezett hólyag-katéter eltávolítására a műtétet követően leghamarabb 1 nap múlva kerül sor. Panaszmentesség esetén 4-5 nap múlva otthonába bocsátjuk.

 

 

Várható következmények:

A sikeres műtét után a myoma által okozott panaszok jelentősen csökkennek, megszűnnek. Az esetleg tervezett terhesség vállalása egy év múlva javallott. A műtéten átesetteknél a myoma méretétől, elhelyezkedésétől függően, a kialakult terhességeknél, bizonyos esetekben szülés módjára császármetszés javasolt, egyébként hüvelyi szülés megengedhető. A műtét után gyógyszerrel csillapítható hasűri fájdalmak léphetnek fel, ezek később enyhülnek, szűnnek. Később letapadások alakulhatnak ki a hasban, amelyek időszakos fájdalommal járhatnak.

 

Mi a beavatkozás esetleges szövődményei?

A szövődmények gyakoriságát emelhetik bizonyos betegségek, élvezeti szerek fogyasztása, túlsúlyosság, előzményben szereplő műtétek és azok szövődményei. Ezekről feltétlenül tájékoztassa orvosát. Műtét alatt hasi szerv (húgyhólyag, húgyvezeték, bél) sérülése, melynek ellátása azonnal, még a műtét alatt megtörténik. Műtét alatti vérzés miatt vérkészítmény adására kényszerülhetünk. A hasfalon keresztül szükség esetén vékony csövet hagyunk vissza a felgyülemlő váladék utólagos levezetésére. Előfordulhat fertőzés, sebgennyedés, vérszegénység, utóvérzés, tartósabb ágyhoz kötöttség esetén tüdőgyulladás, vérrögösödés. A szövődmények elhárítására, ellátására és gyógyítására kórházunkban a feltételek biztosítva vannak.

 

Milyen alternatív megoldás lehetséges?

A hasi myomaeltávolítás alternatívája lehet a hastürözéses úton végzett myomaeltávolítás. Alapbetegségtől függően egyéb módszerek is léteznek: vérzészavar esetén gyógyszeres terápia, illetve méhtükrözés (hiszteroszkópia) során végzett myoma eltávolítás. Bizonyos esetekben artériába fecskendezett anyaggal annak tápláló artériája elzárható és ezáltal a myoma megkisebbíthető. A myoma megkisebbítésre, elsősorban műtéti előkészítésre, gyógyszeres kezelés is lehetséges, mely bizonyos esetekben, akár a panaszok megszűnését, átmenetileg, vagy ritka esetekben véglegesen eredményezheti.

 

A műtét elmaradásának következményei:

Fennálló panaszai tovább fokozódhatnak, további egészségromlás következhet be, a műtétet indokló okok nem szűnnek meg.

 

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos