23. BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hasi műtét kismedencei gyulladás, tályog miatt

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-5o7-711, e-mail: obgyn@florhosp.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

 23. Betegtájékoztató

Hasi műtét kismedencei gyulladás, tályog miatt

A műtét lényege:

A kismedencében található női nemi szervek kóros elváltozásainak pontos kórismézése, a kismedencei gyulladás diagnosztizálása, tályog megnyitása, tenyésztésre mintavétel, illetve gyulladás által károsított szervek műtéti megoldása.

 

A műtét célja:

Alhasi panaszok, heveny és krónikus kismedencei fájdalom, lázas állapot, képalkotó eljárásokkal felmerült kismedencei gyulladás diagnosztikus és műtéti megoldása a beavatkozás célja.

A műtét kapcsán a tályogfal megnyitásra kerül. A tályogból mikrobiologiai tenyésztésre mintát veszünk. A hasüreget és a tályogot fertőtlenítő oldattal átmossuk.

Bizonyos esetekben a gyulladás kiterjedése a petevezető(ke)t és (vagy) a petefészke(ke)t olyan mértékben károsítja, hogy azok eltávolítása javasolt.

 

A beavatkozás menete

A beavatkozás általában légcsövön keresztüli altatásban történik. Altatást követően, hólyag-katéter felhelyezése és a has fertőtlenítése után a szeméremszőrzet vonalában vezetett („bikini-vonal” alatti) haránt irányú metszésen át tárjuk fel az alhasat. Esetenként a kezdeti bemetszés függőleges irányú a köldök alatt, sőt néha szükség lehet a metszés meghosszabbítására a köldök fölé Az eltávolított szervek, szövetek szövettani vizsgálatra kerülnek. A hasüregben felgyülemlett folyadék elvezetése céljából előfordulhat, hogy vékony műanyag csövet helyezünk a hasüregbe, illetve a hüvelybe, melyeket a műtétet követő első napokban eltávolítunk. A műtét időtartama – szövődménymentes esetben – átlagosan 1-2 óra. A műtét elején felhelyezett hólyag-katéter eltávolítására a műtétet követően leghamarabb 1 nap múlva kerül sor. A műtét után minden esetben több napig, vagy hétig tartó antibiotikus terápia javasolt.

 

A beavatkozás szövődményei

A szövődmények többsége rendkívül ritkán fordul elő, és amennyiben mégis előfordulnak, úgy az enyhébbek a gyakoribbak. Ilyenek a leggondosabb műtéti technika és tapasztalat mellett is előfordulhatnak, melyek megoldásához esetenként más szakterületek képviselőinek segítségét kérhetjük. Szövődménye lehet az altatásnak (ezekről a műtétet megelőzően az aneszteziológus szakorvos részletesebb felvilágosítást nyújt!) Sebészeti szövődmények lehetnek: vérzés, fertőzés (sebgennyedés, sebszétválás), sérülések, bélműködés zavarai, hashártyagyulladás, égési sérülés, átmeneti válltáji fájdalom, izzadmány vagy vérömleny keletkezése a hüvelycsonkban illetve a hasi sebben. Vérrögösödés, illetve a véralvadék által esetlegesen okozott keringés elakadás (embolia), amely ritka és megelőzésére gyógyszeres kezelést alkalmazunk. Előfordulhatnak még allergiás reakciók, bőrjelenségek, fulladás, vérkeringés állapotának jelentős romlása, a véna gyulladása, végtag tartós gyulladása, dagadása, fájdalma, infúziós folyadék a véna sérülése során a szövetek közé kerülhet, ritkán szöveti gyulladást, nagyobb kiterjedésű elhalást, hegesedést, a végtag tartós vagy maradandó károsodását okozhatja. Az izomba adott injekció: gyulladást, tályogképződést okozhat. Az esetlegesen szükségessé váló vérátömlesztés szövődményeiként igen ritkán súlyos allergiás reakció, életveszélyes keringés és veseműködés romlás, nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyítható vírusfertőzés (HIV, különböző krónikus májgyulladások).

A gyulladás érintheti a környező szerveket és azok károsításával, pl. bél sérülésekkel is találkozunk. Amennyiben a vakbél gyulladását, vagy a műtét kapcsán felmerült bélsérülést találunk, sebész segítségével a műtét kapcsán a szövődmény ellátásra kerül.

 

Alternatív kezelési módok:

A hasmegnyitás egyik alternatívája a hastükrözés, mely egy technika. Az adott esetben előny-hátrány mérlegelésével döntünk a hasmegnyitás és a hastüktözés alternatívája között. Bizonyos esetekben a gyógyszeres kezeléssel, kombinált antibiotikus terápiával, műtét nélkül a gyulladás gyógyítható, vagy a műtét későbbi időre halasztható.

 

A műtét elmaradásából adódó hátrányok:

A műtét indokául szolgáló zavarok és elváltozások megmaradása. A panaszok tovább fokozódhatnak, a teherbeesési esélyek csökkenhetnek, a meglévő elváltozások továbbfejlődhetnek, további egészségromlás következhet be, vagy az életet közvetlenül veszélyeztető állapot alakulhat ki.

 

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos