22. BETEGTÁJÉKOZTATÓ Hastükrözéses myoma eltávolítás

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-5o7-711, e-mail: obgyn@florhosp.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

22. betegtájékoztató

 Hastükrözéses myoma eltávolítás

 A beavatkozás jellege:

A myoma eltávolítás hastükrözés technikával történik. Ez a hasi myoma eltávolításnál előnyösebb, mert, nem kell számolni a hasfali seb szövődményeivel, gyorsabb a gyógyulás, rövidebb a kórházi tartózkodás. A hastükrözés során a hasi szervek áttekinthetőek, az esetleges korábbi műtétek után kialakult összenövések oldhatóak. A beavatkozás során a méhfüggelékek egyidejű ellenőrzése is megtörténik.

 

A beavatkozás célja:

Azonos a hasi myomaeltávolítás céljaival. A myoma jóindulatú betegség, mely méretéből, elhelyezkedéséből fakadóan rendellenes vérzéseket, krónikus alhasi fájdalmat, meddőséget okozhat. Ezen panaszok a myoma eltávolításával részben, vagy egészben megszűnhetnek.

 

Hogyan történik a beavatkozás?

A hastükrözést altatásban végezzük. Az esetleges hasi összenövéseket oldjuk, a méhfalat megvágva eltávolítjuk a myomát. A méhtesten ejtett sebzést elektromos vérzéscsillapítóval, vagy varratsorral látjuk el. A myomát darabolva távolítjuk el. A hasüregben a hasfalon keresztül vékony csövet hagyunk vissza az esetleg műtét után jelentkező hasűri vérzés ellenőrzésére. A csövet általában másnap délután távolítjuk el.

Komplikáció esetén (pl. erős vérzés, a myoma eltávolításának előre nem látható sikertelensége) a műtétet hasi metszésből folytatjuk.

A műtét után visszakerül kórtermébe. Inni csak teljesen éber állapotban kap, enni csak zavartalan bélműködés mellett lehet. Az endoszkópos műtét után a belek jobban működnek, legtöbbször nem is állnak le, így a műtét napján már könnyű vacsora fogyasztható. Hólyagkatéterét a felkelésig, általában másnapig fenn hagyjuk, a folyadékot állandó vénatűn keresztül pótoljuk. Panaszmentesség esetén 2 nap múlva otthonába bocsátjuk.

 

Várható következmények:

A sikeres műtét után a myoma által okozott panaszok jelentősen csökkennek, megszűnnek. Az esetleg tervezett terhesség vállalása egy év múlva javallott. A műtéten átesetteknél a myoma méretétől, elhelyezkedésétől függően a kialakult terhességeknél szülés módjára császármetszés javasolt. A műtét után gyógyszerrel csillapítható hasűri fájdalmak léphetnek fel, ezek később enyhülnek, szűnnek. Később letapadások alakulhatnak ki a hasban, amelyek időszakos fájdalommal járhatnak.

 

Mi a beavatkozás esetleges szövődményei?

A szövődmények gyakoriságát emelhetik bizonyos betegségek, élvezeti szerek fogyasztása, túlsúlyosság, előzményben szereplő műtétek és azok szövődményei. Ezekről feltétlenül tájékoztassa orvosát. Műtét alatt hasi szerv (húgyhólyag, húgyvezeték, bél) sérülése, melynek ellátása azonnal, még a műtét alatt megtörténik. Műtét alatti vérzés miatt vérkészítmény adására kényszerülhetünk. A hasfalon keresztül szükség esetén vékony csövet hagyunk vissza a felgyülemlő váladék utólagos levezetésére. Előfordulhat fertőzés, sebgennyedés, vérszegénység, utóvérzés, tartósabb ágyhoz kötöttség esetén tüdőgyulladás, vérrögösödés. A szövődmények elhárítására, ellátására és gyógyítására kórházunkban a feltételek biztosítva vannak.

 

Milyen alternatív megoldás lehetséges?

Az endoszkópos myomaeltávolítás alternatívája lehet a hasi úton végzett myomaeltávolítás. Alapbetegségtől függően egyéb módszerek is léteznek: vérzészavar esetén gyógyszeres terápia, illetve méhtükrözés (hiszteroszkópia) során végzett myoma eltávolítás. Bizonyos esetekben artériába fecskendezett anyaggal annak tápláló artériája elzárható és ezáltal a myoma megkisebbíthető. A myoma megkisebbítésre, elsősorban műtéti előkészítésre, gyógyszeres kezelés is lehetséges, mely bizonyos esetekben, akár a panaszok megszűnését, átmenetileg, vagy ritka esetekben véglegesen eredményezheti.

 

A műtét elmaradásának következményei:

Fennálló panaszai tovább fokozódhatnak, további egészségromlás következhet be, a műtétet indokló okok nem szűnnek meg.

 

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos