2. BETEGTÁJÉKOZTATÓ A műszeres befejezésről

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-5o7-711, e-mail: obgyn@florhosp.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

2. Betegtájékoztató

 A műszeres befejezésről

 A műtét lényege

Műszeres befejezésnek nevezett műtéti eljárást megindult koraterhességi vetéléskor illetve missed abortusnak nevezett elhalt, de nem megindult vetélés esetén a terhesség befejezésére végezzük. A beavatkozás célja a méh kiürítése annak érdekében, hogy a következő terhesség zavartalanul vállalható legyen.

Hogyan történik a műtét?

A műtét előtt műtétes kivizsgálásra van szükség és ezt követően általános érzéstelenítésben történik a műtét elvégzése. A nagyobb terhességi korú vetélésekkor végzett műszeres befejezés előtt több méhszájtágító pálcika (laminária) felhelyezésére és fájáskeltés céljából fájáskeltő gyógyszert tartalmazó infúzió adására is sor kerülhet. Fontos, hogy a műtétet megelőző 6 órán belül sem ételt, sem folyadékot nem fogyaszthat a műtétre kerülő személy, mert ellenkező esetben az altatás során a gyomortartalom a tüdőbe kerülhet és ennek következtében a műtétnek akár halálos kimenetele is lehet. A nem szült páciensek esetében is szükség van a műtét előtti nap este intézeti felvételt követően méhszáj előtágításra. A méhszáj előtágítás laminaria pálca méhszájba helyezését jelenti, amely a műtét elvégzésének időpontjáig ott marad és a méhszájat kitágítva lehetővé teszi a műtét elvégzését. A műtétet curette kanál, szükség esetén abortus fogó használatával végezzük.

 

A műtét kockázatai és szövődményei:

A műszeres befejezés műtétjének végzésekor a leggondosabb eljárást követve is előfordulhatnak a beteg egészségét, életét veszélyeztető szövődmények. Közülük sérüléses jellegű a műtét során a méhfal átszakadása, súlyosabb esetben a méhfal átszakadása után a hasűri szervek, főleg belek sérülése. Ezen szövődmények sebészeti ellátása is szükséges lehet, sokszor megfigyelés elégséges. Hastükrözéssel ellenőrizhető a sérülés mértéke. A műtét során előfordulhat olyan komplikáció, amely miatt a méhet hasi műtéttel kénytelenek vagyunk eltávolítani a beteg egészségének, életének megmentése céljából. A műtétet kővetően előfordulhat erősebb vérzés, mely esetleg vér transzfúziót tehet szükségessé. Ugyancsak a műtétet követően keletkezhet gyulladás, esetleg vérmérgezés, amelyek antibiotikum adást teszik szükségessé, súlyos esetben vese dialízisre is szükség lehet. A leggondosabban végzett műtét során is visszamaradhatnak magzat-, illetve peterészek, amelyek esetleg egy ismételt műtéti beavatkozást vonnak maguk után. A műtét után – rendkívül ritkán – kialakulhat meddőség.

 

Alternatív kezelési módok

Elvileg lehetséges várakozás a méh spontán kiürülésére, de ez többnyire hosszú idő (napok, hetek) alatt és sok vérzés mellett történhet meg, és legtöbbször a méh nem tud spontán kiürülni. A gyógyszeres méhösszehúzó kezelés szinte mindig elégtelen hatású.

 

A műtét elmaradásából adódó hátrányok

Ha méhben terhességi szövet marad vissza, az hosszantartó vérzéshez, fájdalmas görcsöléshez, fertőzéshez, akár vérmérgezés kialakulásához, hosszabb távon meddőséghez vezethet.

 

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos