18. BETEGTÁJÉKOZTATÓ A méhnyakrák hasműtétéről (kiterjesztett méheltávolítás)

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-5o7-711, e-mail: obgyn@florhosp.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

18. Betegtájékoztató

A méhnyakrák hasműtétéről (kiterjesztett méheltávolítás)

A műtét lényege

Kiterjesztett méheltávolítást (radikális, Wertheim-műtét) azoknál a betegeknél végzünk, akiknél szövettanilag korai méhnyakrákot diagnosztizáltak (I.- II. stádium) illetve a beteg életkora és a fizikális státusza, meglévő kísérő betegségei ezt lehetővé teszik.

 

A műtét célja

A műtétet azért végezzük, hogy eltávolítsuk a rákos méhet, a petefészkeket, a petevezetékeket, a méh körüli kötőszövetet és a kismedencei nyirokcsomókat, amelyek a méh közvetlen közelében a nagyerek mentén, valamint a vesevezeték (ureter) mentén helyezkednek el, ezzel a beavatkozással elkerülve az esetleges, vagy szükséges hasi besugárzást. Ez utóbbi kezelési mód következménye lehet évek múltán egyes kismedencei szervek (végbél, húgyhólyag) zsugorodása, funkciózavara, áljárat képződése.

Hogyan történik a műtét?

Kellő előkészítés után (laborvizsgálat, EKG, mellkasrtg, hasi CT, aneszteziológiai vizsgálat, bélelőkészítés), eltávolítjuk a méhet a függelékekkel (petevezetékek, petefészkek), a méh körüli kötőszövetet (parametriumok), a hüvely felső egyharmadát, továbbá a kismedencei nyirokérhálózatot, ahová a korai méhnyakrák már daganatos áttéteket adhat. Ezen kismedencei régiók a hasi fő verőér elágazása környéki nyirokcsomók, a külső és belső csípő-verőerek mentén elhelyezkedő nyirokcsomó láncolat, valamint a kismedence alján és a húgyhólyag mellett és a comb verőér medencéből való kilépése környékén található nyirokcsomók. A hasüreg megnyitása hosszanti, a köldök és a szeméremcsont közötti vonalban történik. A műtét során a hasüregbe és a hasfalba drain-eket (csöveket) helyezünk, hogy a műtét során keletkezett műtéti váladékot kivezessük. Miután a hólyag körüli kötőszövetet is eltávolítjuk, a hólyag tehermentesítése céljából hólyagkatétert helyezünk fel, amely körülbelül a műtét után 6-7. napon kerül eltávolításra. Infúzió és gyógyszerek (pl. fájdalomcsillapítók) adására mindig sor kerül. A bélműködés megindulásának elősegítése hashajtással lehetséges. A műtét általában fokozott vérvesztéssel jár, ezért vérátömlesztés adására szinte biztosan sor kell kerüljön. Ez a műtét a nőgyógyászati műtétek közül az egyik legnagyobb, ezért a beteg számára az ápolás, felépülés időszaka az átlagost meghaladó kényelmetlenségekkel jár.

 

A beavatkozás kockázatai és szövődményei:

Leggyakoribb a kismedencei vérzés (emiatt előzetes vérbiztosítás szükséges minden betegnél, lehetőleg személyre szabottan – vérválasztás). Előfordulhat hólyag-, vesevezeték, bél, nagyér sérülés, illetve vérrögösödés (thrombózis). Ez utóbbi megelőzéséért a műtét előtt és műtét után véralvadásgátló injekció adását javasoljuk. Természetesen – mint minden hasi műtétnél – a műtét utáni napokban kialakulhat hasi és hasfali gennyedés is.

 

Alternatív kezelési módok

A méhnyakrákot nemcsak műtéttel lehet gyógyítani. Bizonyos esetekben a sugárkezelés ugyanolyan hatékony lehet és vannak betegek (helyzetek), amikor az kevesebb szövődménnyel jár. Azokban az esetekben, ahol idős, több betegségben szenvedő betegről van szó és a műtét nagy kockázattal jár (pl. altatási nehézségek), alternatívaként az úgynevezett végleges onkoradiológiai ellátását javasoljuk (definitív sugárkezelés). Ezen kezelési módot az erre kijelölt kórházi centrumok végzik, ahová a betegnek beutalót adunk és időpontot kérünk. A konkrét esetben minden betegnél orvosi szakkonzílium ítéli meg a legjobb eredményt ígérő kezelési módot. Ezt a véleményt kórházunkban Onkológiai Szakbizottság (legalább 2 főorvos együttes) javaslata alakítja ki. Szükség esetén további előzetes véleményeket kérünk.

A műtét elmaradásából adódó hátrányok

A korai méhnyakrák műtétének az esetleges elmaradása a rák továbbfejlődését, továbbterjedését eredményezheti, így a méhnyakról a méhtestre, a hólyagra, a végbélre, és a többi kismedencei szervre terjedhet, illetve további távoli áttéteket adhat.

 

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

 

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos