15. Betegtájékoztató hastük

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-5o7-711, e-mail: obgyn@florhosp.hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

15. betegtájékoztató

Hastükrözéses (teljes vagy részleges) méheltávolítás

A beavatkozás jellege:

A méheltávolítás hastükrözés technikával történik. Ez a hasi méheltávolításnál előnyösebb, mert, , nem kell számolni a hasfali seb szövődményeivel, gyorsabb a gyógyulás, rövidebb a kórházi tartózkodás. A hastükrözés során a hasi szervek áttekinthetőek, az esetleges korábbi műtétek után kialakult összenövések oldhatóak. A beavatkozás során szükség esetén a méhfüggelékek egyidejű eltávolítása egyszerű.

 

A beavatkozás célja:

Azonos a hasi méheltávolítás céljaival. Jóindulatú betegségek (mióma, gyulladás, rendetlen vérzések, krónikus alhasi fájdalom), rákmegelőző állapotokban, a méh süllyedése, előesése miatt végezzük. A változókort követően, ill. 50 év felett mérlegeljük a függelékek (petefészkek és méhkürtök) egyidejű eltávolítását. A méh kötöttsége, a függelékek rosszindulatú betegségei, a mióma nagy mérete ellenjavallat lehet.

 

Hogyan történik a beavatkozás?

A hastükrözést altatásban végezzük. Az esetleges hasi összenövéseket oldjuk, eltávolítjuk vagy csak a méhtestet vagy a méhnyakkkal együtt az egész méhet és szükség estén a függelékeket is. Komplikáció esetén (pl. erős vérzés, a méh eltávolításának előre nem látható sikertelensége) a műtétet hasi metszésből folytatjuk. A méh jóindulatú betegségei általában a méh testének betegségei és a méhnyak eltávolítása nem alapkövetelmény. Utóbbi eltávolítása technikailag nehezebb, több szövődménnyel járhat. Eltávolítása vagy visszahagyása a kísérő szakmai szempontokon és a beteggel történő egyeztetésen alapulhat.

Van egy speciális változata a műtétnek, amikor a hastükrözéses technikát kombináljuk hagyományos hüvelyi méheltávolítással. Mivel a hüvelyi út – amennyiben arra van mód – összességében a beteg számára a legelőnyösebb, a műtétet ilyenkor azért kezdjük hastükrözéssel (kontrollálva a hasi szituációt és segítve a további lépéseket), hogy az eredetileg hüvelyi méheltávolításra nem javasolt helyzetben a műtét v égül hüvelyi úton legyen folytatható (ld. még: „Laparoszkópos méheltávolítás” tájékoztatót).

A műtét után visszakerül kórtermébe. Inni csak teljesen éber állapotban kap, enni csak zavartalan bélműködés mellett lehet. Az endoszkópios műtét után a belek jobban működnek, legtöbbször nem is állnak le, így a műtét napján már könnyű vacsora fogyasztható. Hólyagkatéterét a felkelésig, általában másnapig fenn hagyjuk, a folyadékot állandó vénatűn keresztül pótoljuk. Panaszmentesség esetén 2-3 nap múlva otthonába bocsátjuk.

 

Várható következmények:

A visszamaradó hüvely közösülésre alkalmas, a műtétet követően szexuális szokásain nem kell változtatnia, de havi vérzés és fogamzás nem várható. A műtét után gyógyszerrel csillapítható hasűri fájdalmak léphetnek fel, ezek később enyhülnek, szűnnek. Később letapadások alakulhatnak ki a hasban, amelyek időszakos fájdalommal járhatnak.

 

Mi a beavatkozás esetleges szövődményei?

A szövődmények gyakoriságát emelhetik bizonyos betegségek, élvezeti szerek fogyasztása, túlsúlyosság, előzményben szereplő műtétek és azok szövődményei. Ezekről feltétlenül tájékoztassa orvosát. Műtét alatt hasi szerv (húgyhólyag, húgyvezeték, bél) sérülése, melynek ellátása azonnal, még a műtét alatt megtörténik. Műtét alatti vérzés miatt vérkészítmény adására kényszerülhetünk. A hüvelyben szükség esetén vékony csövet hagyunk vissza a felgyülemlő váladék utólagos levezetésére. Előfordulhat fertőzés, sebgennyedés, vérszegénység, utóvérzés, tartósabb ágyhoz kötöttség esetén tüdőgyulladás, vérrögösödés. A szövődmények elhárítására, ellátására és gyógyítására kórházunkban a feltételek biztosítva vannak.

 

Milyen alternatív megoldás lehetséges?

Az endoszkópos méheltávolítás alternatívája lehet a hasi úton, illetve a hüvelyi úton végzett méheltávolítás. Alapbetegségtől függően egyéb módszerek is léteznek: vérzészavar esetén gyógyszeres terápia, illetve méhtükrözés (hiszteroszkópia) során végzett teljes méhnyálkahártya eltávolítás, mioma esetén bizonyos esetekben a göb has- ill. méhtükrözés során is eltávolítható, artériába fecskendezett anyaggal annak tápláló artériája elzárható és ezáltal megkisebbíthető, és elvileg létezik ún. fókuszált ultrahangkezelés, továbbá injekciós kezelés is (utóbbi csak átmenetileg hatékony). Fiatal betegeken a méhsüllyedés esetén a méh hastükrözéses felfüggesztése eredményes lehet, idős, nagy kockázatú betegeken a hüvelyfalak egyesítése vagy hüvelyplasztika jöhet szóba.

 

A műtét elmaradásának következményei:

Fennálló panaszai tovább fokozódhatnak, további egészségromlás következhet be, a műtétet indokló okok nem szűnnek meg.

 

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos