13. Betegtájékoztató operatív histeroscopia

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-507-711, e-mail: obgyn@florhosp. hu
Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

13. Betegtájékoztató

Az operáló méhtükrözésről

 A műtét lényege

A méh üregén belül lévő, a diagnosztikus eljárások során igazolódott kóros elváltozások megoldása.

 

A műtét célja

Megszüntetni a meddőséget, fájdalmat, vérzési rendellenességet okozó méhüregi elváltozásokat, amelyek lehetnek jóindulatú daganatok (befelénövő mioma), fejlődési rendellenességek (méhsövény), idegentest (előző császármetszés után visszamaradt fonal) vagy egyéb növedékek (polipus), esetenként pedig az egész méhnyálkahártya mély rétegekben történő elvtávolítása lehet a cél, pl. visszatérő, vérszegénységet okozó, de nem daganatos jellegű vérzészavar esetén.

 

Hogyan történik a beavatkozás?

A hüvely feltárásával, steril körülmények között, altatással végezhető a beavatkozás. A méhnyak csatornáját tágítjuk, hogy a kb. 10 mm átmérőjű eszköz bevezethető legyen. Ebben a speciális műszerben van egy optika, amelyik a méhüreg belső képét kivetíti egy képernyőre, kívülről fényt vezet egy üvegszálkötegen át a látni kívánt területre, és csatornákkal rendelkezik a mosófolyadék be és kifolyására, amely folyadékkal a méh üregét tágítjuk is. Mindezeken túl operáló eszköz bevezetésére is van benne hely. Amikor az előzőleg elaltatott betegen minden eszköz működőképesen a helyére került, akkor első lépés a diagnosztikus méhtükrözés megismétlése és a korábbi diagnózis megerősítése, a műtéti terv pontosítása. A méh üregét többnyire deformáló elváltozások (mioma, polip, sövény) eltávolítására legtöbbször elektromossággal működő (vágó-vérzéscsillapító) eszköz alkalmazható, néha miniatűr olló és /vagy fogó is elégséges. A műtét jellegzetessége, hogy menet közbe bármikor abbahagyható és később (új időpontban) folytatható. Erre szükség lehet nagy méretű miomák eltávolításakor, de technikai okból olyankor is, ha a műtét ellenőrző paraméterei (időtartam, folyadékfelszívódás) a biztonsági határértéket elérik. A műtét végén a műszer kihúzása után érezhető sebzés nem marad vissza, de erős méhgörcsölés jelentkezhet, ami gyógyszeresen csillapítható. Ideális esetben a beteg igen gyorsan és jó közérzettel távozhat a kórházból (hazánkban általában 1-2 nap). Hólyagkatéter műtét előtti felhelyezése a műtét utáni órákban a felkelésig biztosítja a vizelet elvezetését. Vénában alkalmazott infúzió biztonsági okból mindenkinél alkalmazásra kerül. Műtét után kevesebb-több hüvelyi vérzésre kell számítani. Pár óra múlva étkezésmegszorítás nincs. Meg kell említeni, hogy az alkalmazható műszerrendszer igen bonyolult és drága, használatának elsajátításához viszonylag hosszú idő kell, így kevés helyen és kevés operatőr végez ilyen műtéteket, és csak minden tekintetben alkalmas műszerekkel lehet a kívánt eredményt elérni.

 

A beavatkozás kockázatai és szövődményei

A műtét egészen speciális jellegénél fogva a szövődmények a méhüregbe nyomással beáramoltatott folyadék fokozott felszívódásából, illetve a méh belső rétegeinek sebzéséből adódhatnak. A folyadék túlzott felszívódása képes súlyos egyensúlyavart okozni a keringésben és anyagcserében (ami a műtét közben a felszívódó folyadék mérésével előzhető meg). A méh sérülése szándékos, hiszen valaminek a kidarabolása vagy átmetszése történik, de az ezáltal növekedhet a megnyíló vénákon keresztül az öblítőfolyadék felszívódása, ami már nem kívánatos. Ritkán a méh fala teljesen átfúródik, ilyenkor a beavatkozást be kell fejezni. Ha ilyen esetben a hasüregi szervek sérülnek, vagy arra van gyanú, akkor hastükrözéssel (igen ritkán hasmegnyitással) kell ellenőrizni, vagy megoldani azt. A vérzés mértéke igen ritkán vérátömlesztés alkalmazását igényelheti. Embolia vagy fertőzéses szövődmény elvileg előfordulhatnak, a gyakorlatban ilyenekkel szinte nem találkozunk. A hólyagkatéter alkalmazása miatt enyhe hólyaghurut néha kialakul, de könnyen kezelhető. Szólni kell még arról, hogy amikor a műtét eredményessége csak részleges, akkor ez legtöbbször tudatos döntés eredménye, és a szövődmények megelőzését szolgálja, így nem igazán hátrány. A súlyos szövődmények rendkívül ritkák és megelőzésükre minden rendszabály biztosított. Ha mégis bekövetkezik, intenzív osztályon történő kezelésre is sor kerülhet.

 

Alternatív kezelési módok

Ezen műtétek abban is különlegesek, hogy nincs igazán alternatívájuk. Lehetséges a miomák vagy méhsövény eltávolítása a hasfal megnyitásával a méh teljes átmetszésével, ami sokkal invazívabb eljárás (ilyen után pl. csak császármetszéssel lehet szülni). A méh belső rétegének eltávolítását a méh teljes eltávolításával kell összevetni, ám ezek nem összemérhetők. A méhtürözéses műtétek annyira speciálisak, hogy szakmai értelemben más eljárással azok hátrányainak vállalása nélkül nem helyettesíthetők.

 

A műtét elmaradásából adódó hátrányok

A műtét indokául szolgáló zavarok és elváltozások megmaradása (meddőség, vérzészavar, vérszegénység, görcsös menstruáció). A nyitott hasi műtétek vállalása esetén azok szövődményei, méheltávolítás esetén annak hátrányai jelentkezhetnek.

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos