12. Betegtájélkoztató diagnosztikus méhtükrözés

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1, Tel: 28-5o7-711, e-mail: obgyn@florhosp.hu

Osztályvezető főorvos: Dr. Sipos Attila főorvos

12. Betegtájékoztató

Diagnosztikus méhtükrözés

 

A műtét lényege

Endoszkópos műtéti eljárás, amellyel megvizsgáljuk a méh üregét, az azt bélelő nyálkahártyát, valamint a petevezetők beszájadzását. A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatatásban történik. A műtét az egynapos sebészeti beavatkozások közé tartozik.

Hogyan történik a műtét?

Hüvelyi fertőtlenítés után a feltágított méhszájon keresztül a méh üregébe vezetjük az optikai eszközt, és tágító anyaggal (folyadék vagy gáz) töltjük fel. Ezután megvizsgáljuk a méh üregi felszínét és a petevezetők szájadékát, végül eltávolítjuk az eszközt. A beavatkozás gyors, a beteg megterhelése kicsiny. Távozás általában még aznap lehetséges. Diagnosztizálni lehet kóros vérzés hátterében álló méhüregi miomák, polypok, megvastagodott nyálkahártya jelenlétét, meddőséget okozó összenövéseket, előzetes császármetszés fonalát, nehezen eltávolítható méhen belüli fogamzásgátló eszköz elhelyezkedését, továbbá fejlődési rendellenességeket és igen ritkán kezdődő rosszindulatú daganatokat is.

 

A műtét kockázatai és szövődményei:

Előfordulhat a méh sérülése, amely vérzéssel is járhat, vagy felléphet vérzés önmagában. A sérülés ritkán a méhfal átfúródásával is járhat. Ilyenkor hastükrözéssel lehet ellenőrizni és ellátni a sebet. Ha hasüregi szerv is sérül, annak ellátása akár a has megnyitását is igényelheti. Műtét után előfordulhat görcs és hüvelyi folyás.

 

Alternatív kezelési módok

A vérzési rendellenességeket okozó szövettani eltérések, polypok méhkaparással vett mintából diagnosztizálhatók. A méh fejlődési rendellenességei alaki eltérései más képalkotó eljárásokkal (ultrahang, HSG) tisztázhatók.

 

A műtét elmaradásából adódó hátrányok

A fent leírt elváltozások nem kerülnek elég korán felismerésre.

 

Kistarcsa, 2014. augusztus 8.

Dr. Sipos Attila
osztályvezető főorvos